poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2830 .



Hokkaido
poezie [ ]
haiku

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bia ]

2016-12-21  |     | 



 photo iaz albastru1_zpsa2ceswwq.jpg




Peisaj glacial –
atît de înalt cerul
pe trunchiuri uscate


Uscăciune –
vîntul face cărări
peste ape




 photo biei iaz_zpsusnpdhlr.jpg




Încremenire –
vîrfuri albastre
în marea de ceață


Clipe de tăcere –
în mod straniu frigul
cuprinde umbre




 photo biei iaz2_zps1og4wheo.jpg




Referințe

Orașul Biei situat în prefectura Kamikawa din insula Hokkaido are o atracție turistică unică în Japonia. La poalele muntelui Tokachi (vulcan activ, cel mai înalt dintre munții din grupul Tokachi – 2077 m – și unul dintre cei o sută de munți celebri în Japonia), pe malul stîng al rîului Biei, se află un iaz care are o culoare albastră atît de frumoasă că îți taie respirația. În anul 1988, după ce vulcanul Tokachi a erupt, Biroul de Dezvoltare Regională Hokkaido a decis să construiască un baraj în amonte pe rîul Biei, pentru a putea proteja regiunea de aluviunile care ar fi distrus în totalitate toată regiunea. Apa blocată de baraj s-a adunat într-o depresiune în pădure și astfel a apărut acest iaz, care are în prezent milioane de vizitatori. Este unul dintre punctele importante de vizitat. Culoarea albastră a iazului nu este pe deplin explicată, ea este atribuită prezenței hidroxidului de aluminiu din apă. Și alte substanțe, cum ar fi sulf și componente din var, contribuie la această reflecție deosebită a apei. Frumusețea acestui iaz era necunoscută lumii, pînă cînd într-o zi, un fotograf din orașul vecin Kamifurano, care făcea fotografii în natură, l-a descoperit și a publicat fotografiile pe site-ul său. Zona este de o frumusețe captivantă. Aspectul de vis al copacilor din iaz alături de culoarea albastră a apei fac ca zona să fie una de vis. Culoarea iazului se schimbă în funcție de unghiul din care îl privești dar și în diferitele momente ale zilei. Dintr-un anumit unghi, de pe o ridicătură de teren, pare că nu există culoarea albastră în apă.
Iazul afișează diferite nuanțe de albastru în funcție și de anotimp dar și de vreme. Chiar și o ușoară adiere poate schimba aspectul iazului. Atunci cînd nu bate vîntul, iazul arată ca o oglindă enormă pusă pe pămînt. Deși este unul dintre nenumăratele iazuri care s-au născut în mod artificial ca produs secundar din construcții, este singurul care are această culoare feerică. Peisajul uimitor nu a fost găsit nicăieri altundeva în lume. Mestecenii din iaz, parțial scufundați, chiar dacă sînt uscați, în combinație cu albastrul misterios, dau o notă aparte locului.
Cu toate că perioada de toamnă este una scurtă, vizitatorii se pot bucura de obiectivele turistice și de copacii dimprejurul iazului. Frunzele de toamnă roșii, portocalii și galbene dau peisajului o lumină deosebită. Pădurea care înconjoară iazul este cu adevărat o feerie de culori magnifică în ochii vizitatorilor.
Prima ninsoare a anului se așterne la poalele muntelui Tokachi încă din octombrie. Suprafața înghețată a lacului are aspectul unui nisip fin, alb, iar prin micile goluri ale iazului se poate vedea o culoare albastră „ca de gheață”, ce contrastează perfect cu albul zăpezii. În mijlocul naturii înghețate, care stă neclintită o bună bucată de vreme, în pădure apar primele semne ale primăverii. Tinere frunzulițe proaspete de un verde crud schimbă total cadrul natural.
Iazul devine și mai strălucitor atunci cînd vara aduce zile însorite. Este foarte vizitat în timpul verii, pentru că atunci sînt îndeplinite toate condițiile pentru a face fotografii perfecte: absența vîntului și a ploii, zile majoritatea senine și luminoase. Chiar și o ușoară adiere de vînt poate perturba suprafața lui, și asta este suficient pentru a i se schimba culoarea.
Pitorescul oraș Biei a fost o destinație turistică populară ani de-a rîndul, dar feericul iaz albastru i-a adus o reputație de nivel mondial.

Imagini: Ken Shiraishi – cu acordul fotografului

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!