poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 595 .



Cristian Petru Bălan vă prezintă un articol din ziarul „Adevărul” despre sculptura „Statuia Libertății” realizată de poetul Cristian Petru Bălan
presa [ ]
(Articol al ziaristei Diana Mihai)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bibliofilul ]

2021-03-23  |     | 



Cristian Petru Bălan vă prezintă un articol din ziarul „Adevărul” despre sculptura „Statuia Libertății” realizată de poetul Cristian Petru Bălan
presa
(Articol al ziaristei Diana Mihai)

INEDIT: Un profesor de 78 de ani a investit 14.000 de lei pentru construirea unei copii a „Statuii Libertății” în orașul prahovean Boldești-Scăieni. (Pe YouTube se poate vedea imaginea acestei sculpturi fotografiate din mai mute unghiuri.)

După o perioadă îndelungată petrecută în America, unde a emigrat în 1986, din cauza persecuțiilor politice, scriitorul și artistul plastic Cristian Petru Bălan a vrut să facă un dar inedit orașului în care și-a petrecut o mare parte din viață.
Profesorul Bălan, acum în vârstă de 78 de ani (nn: în prezent, în 2021, în vârstă de 85 de ani), a investit 14.000 de lei din pensie, pentru realizarea, în acest oraș, a unei copii, la scară mică, a celebrei statui pe care a sculptat-o ​​după modelul celei din New York.
„Ideea nu mi-a venit întâmplător.
Statuia Libertății din New York a fost făcută de inginerul francez Gustave Eiffel (în 1886) pe baza machetei sculptorului Frédéderic Auguste Bartholdi.Eiffel sa adresat unui bun prieten al său care stătea în Prahova, la Vălenii de Munte, inginerului Gheorghe Pănculescu, un inventator care avea un sistem propriu de îmbinarea elementelor de feronerie. Ei s-au întâlnit chiar aici, în Scăieni (actualul oraș Boldești-Scăieni), care pe atunci era doar un sătuc. Gusteve Eiffel mai fusese în România și a stat zece zile în Vălenii de Munte, Prahova, timp în care a discutat cu inginerul Pănculescu cum să facă Turnul Eiffel precum și suport de oțel la Statuii Libertății. Deci, amândoi, trecând prin Scăieni, planul a fost făcut aici în România, fie în zona Boldești-Scăieni, fie undeva pe aproape.Se mai spune că o parte din soclul Statuii Libertății a fost realizat cu materie primă de la Reșița, precum și unele piese metalice din Turnul Eiffel. Știind această poveste, eu m-am gândit să fac în localitate prin care a pășit Eiffel o Statuie a Libertății mai mici, deci o copie la scară redusă ” - a povestit sculptorul Cristian Petru Bălan.
„Un alt motiv de a ridica statuia în această zonă, mai spune profesorul, este că județul Prahova, ca într-Românie și ca toate statele din Europa de atunci, cu participarea efectivă a colectiei europene de fonduri pentru cadoul făcut Statelor Unite de cître Franța.
PRIMA COPIE DIN ROMÂNIA
Cristian Petru Bălan a realizat mai întâi în SUA un mulaj ușor, din cauciuc, al statuii, pe care la adus în România, iar cu ajutorul unui meșter turnător bucureștean, a realizat prima copie din țara noastră a Statuii Libertății. „Nu am turnat-o în bronz așa cum ar fi meritat. Metalul acesta este foarte scump, iar bronzul se fură ... Am ales metoda cea mai simplă, din polimeri și cu fibră de sticlă.
Pentru că această combinație este foarte ușoară (cam 20 kg), am preferat-o. În plus este relativ rezistentă, dar riscam, totuși, ca sculptură instalată să fie doborâtă de vânt. De aceea, pentru consolidarea lucrărilor, am turnat în ea beton ușor armat, existând oarecum riscul să crape. Din fericire, am avut noroc că așa ceva nu sa întâmplat. Statuia are înălțimea de 2,80 metri, iar cu soclu cu tot, atingând aproximativ șase metri de la sol. Este însă singură copie a statui americane din estul Europei, existând numărase alte copii în Europa occidentală și în restul lumii ” - explică profesorul.
Cristian Petru Bălan pictor, sculptor, poet și scriitor prolific, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Româno-Americane ca și al Academiei Româno-Australiene, a fost și corespondent permanent din SUA al posturilor de radio Vocea Americii și Europa Liberă. Timp de 26 de ani a funcționat în învățământ în Prahova la mai multe școli prahovene (a fost și director al unei mari școli din Ploiești), predând limba română, istoria și limba latină. În SUA a fost asistent pentru studii străini, la „Truman College” din Chicago și profesor de limba română la Institutul universitar de limbi străine „Berlitz”, tot din Chicago.
Încheiem acest reportaj amintind că apariția copiei Statuii Libertății în localitate Boldești-Scăieni a fost o surpriză stranie care a șocat pe mulți locuitori, deoarece erau unii care nu sunt auziți niciodată de o asemenea lucrare, iar acestea sunt apărare pe neașteptate lângă o stație de autobuz. De aceea, la început, ea a iscat reacții contradictorii printre localnici. Dacă acum a devenit un fel de simbol al orașului, mulți dorind să se fotografieze cu ea, mai ales după ce au citit pe placa de bronz ce ​​prezintă acea sculptură, inițial, pe atunci, majoritatea nu știe despre cine este vorba și au presupus fie că ar fi o regină a Angliei, fie Ecaterina Teodoroiu sau vreo regină româncă (vedeți videoclipurile televiziunilor cu opiniile naive ale unor cetățeni intervievați pe stradă).În prezent, totuși, oamenii s-au obișnuit cu ea și chiar s-au arătat foarte încântați că localitatea lor sa îmbogățit cu o statuie „superbă”. Au fost, desigur, și opinii exigente care au catalogat opera drept kitch , dar, oricum, toți care o privesc acum capătă pe loc o idee tridimensională cu arată marele monument la „Statuii Libertății” de la New York.

Din ziarul „Adevărul”, 9 iunie 2014

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!