poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2846 .



Propoziția săptămânii (15)
presa [ ]
rostită sau citată în limba germană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2008-04-13  |     | 



Die Krankheit kann jeden erwischen. – Boala poate să surprindă pe oricine.

Arno Luik a rostit acest adevăr incontestabil într-un interviu cu postul Deutschlandradio Kultur din Berlin. Tema interviului a fost tot un interviu pe care jurnalistul de la revista săptămânală STERN l-a luat lui Inge Jens, soția lui Walter Jens. Motivul acestui interviu este la rândul său cât se poate de deprimant – boala lui Walter Jens: demența.

Walter Jens este considerat de mulți ca fiind instanța morală a vechii Republici Federale. Acum însă, cu toate că mai trăiește, trebuie să vorbim de el în trecut. A fost profesor de retorică, filolog, istoric literar, critic, traducător și scriitor, a scris romane și teatru. Se spune că ar fi fost neasemuit printre profesorii germani – în Germania nu există meseria de profesor, ci doar titlul universitar. Walter Jens a fost un om de știință universal. Anul acesta a împlinit frumoasa vârstă de 85 de ani.

Dar existența lui a devenit una pur fizică. Mintea ageră, gândirea directă și talentul oratoric l-au părăsit. Demența! Inge Jens, tot scriitoare și renumit om de știință, a vorbit acum pentru prima oară în mod public despre situația lor. Jurnalistul Arno Luik cunoaște familia mai de mult, probabil circumstanța principală care a făcut posibil acest interviu. Sinceritatea și luciditatea, debarasată de orice compătimire de sine, cu care i-a vorbit doamna Jens despre omul cu care este căsătorită de 57 de ani a impresionat o țară întreagă. Multe ziare și reviste, emisiuni de radio și televiziune au comentat apariția acestui interviu în STERN (nr. 15/3.4.2008).

„Urmăresc dispariția lui”, și-a intitulat Arno Luik interviul și anunță deja în subtitlu: „Profesorul, domnitorul cuvintelor, s-a scufundat într-o lume dincolo de limbă, dincolo de gânduri.” Inge Jens vorbește foarte sobru despre greutățile unei vieți cu un om care nu mai trăiește conștient. Cele mai grele momente au fost pentru ea - cea care a scris împreună cu soțul ei mai multe bestselluri, ultimul fiind în 2003 „Doamna Thomas Mann” - acele de concretizare a bolii, de conștientizare a alunecării dreptate în inconștiență.

Arno Luik a vorbit la Deutschlandradio Kultur și despre afectivitatea sa în timpul întâlnirii cu acest om de știință marcant, despre care soția sa spune acum cuvinte care agită o întreagă națiune: „Bărbatul, pe care l-am iubit, nu mai există. [...] El este într-o lume la care am puțin sau nu am de loc acces.”

Mulți medici specialiști indică pentru evitarea sau amânarea începerii bolii de demență o activitate mintală cât mai vie până la vârsta cea mai înaintată. Cazul Walter Jens ne demonstrează cât se poate de plastic relativitatea acestei teorii medicale.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!