poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5406 .



\"Serile arTgotice\": poeții și lumea lor - Ariadna Petri
presa [ ]
Poeții și lumea lor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cailean ]

2009-02-25  |     | 



În cadrul „Serilor ArTgotice” inaugurăm un nou ciclu de întâlniri: „Poeții și lumea lor”. Sâmbătă, 28 februarie, ora 17.00, este invitată poeta Ariadna Petri care va confrunta publicul în părerile acestuia cu privire la creația ei. Ne vom întâlni atât cu poezia ei, cât și cu universul din spatele creației acesteia. Membră a „Literary Club” al „Societății Românca” din Londra, ne va împărtăși, de asemenea, din experiența cenaclului britanic. Întâlnirea cu Ariadna va avea loc în ambianța expoziției de fotografie Alice Drogoreanu.

Locul întâlnirii este cel cunoscut: Atrium Lounge, Casa Luxembourg, nr. 16, Piața Mică, Sibiu.
Parteneri media: www.agonia.ro, Atrium Cafe.

AP Ariadna Petri, născută la Brașov la 9 septembrie 1986, rezidentă în Ploiești, este absolventă cu „First Class Honours” a Universității Westminster din Londra, Marea Britanie, iar pentru o perioadă de timp, întoarsă acasă, a răspuns cu plăcere invitației noastre. Este prezentă în cinci antologii de poezie de la noi, laureată a numeroase concursuri și festivaluri naționale de poezie (Ploiești, București, Iași, Galați, Brașov, Târgoviște), membră a mai multor cenacluri literare din țară și a două societăți literare, Hammer & Tongue din Oxford și University of Westminster din Londra, și participantă la numeroase manifestări literare naționale și internaționale (Marea Britanie și Mexic), colaborând cu jurnaliști și poeți britanici. A mai fost prezentă la Sibiu în 2006, când și-a lansat volumul de versuri “Cuvintele luminii / The Words of Light” (volum bilingv Română-Engleză), Ed. Paralela 45, Pitești, volum lansat în mai multe localități din țară, cât și în străinătate (Londra, Sheffield – Marea Britanie, Mexico City – Mexic)

Referințe critice:
Lucian Gruia: „Ariadna Petri constituie un caz aparte, sare peste faza tatonărilor si descoperă poezia cu uimire și ingenuitate dezarmante, ca și cum nimeni nu ar mai fi scris înaintea ei. Cu alte cuvinte, reinventează stările poetice și redescoperă puterile creatoare ale cuvintelor. Ea scrie firesc, așa cum respiră, merge, visează, iubește. O astfel de poezie demiurgică aduce în prim plan elementele primordiale ale lumii: pămîntul, apa, aerul și focul.[...] Care este atunci specificul poeziei Ariadnei Petri? Trecerea, curgerea, apa, extazul clipei, înfiorarea. [...] Așadar poezia e însăși ființa ei, de care nu poate scăpa: „picătura galaxiei chinezești mă înfige departe/ cum vreți să fug cu mii de poezii la mîini,/ care nu se deschid decît cu iarba fiarei. [...] Pentru mine Ariadna Petri este o pasăre acvatică născătoare de cuvinte. Poezia: „vine cu miros de pasăre/ și se îndoaie în mine/ pînă cînd stînca/ se ridică peste lună si soare/ tînjind lumina vieții” (Cîntec de pasăre). Poate o lebădă. Ea plutește pe apă și în fundal se vede cerul. Apă și cer. O pasăre acvatică în prima zi a creației lumii, surprinsă în momentul separării apelor terestre de cele cerești. O pasăre vorbitoare, înainte de păcat.”

Varujan Vosganian: „Poezia Ariadnei Petri abordează teme fundamentale cu dezinvoltura proprie ieșirii din adolescență. Imaginile sînt sensibile și trec dincolo de cuvînt, versurile nu sînt scrise cu penița, ci de-a dreptul cu vîrful degetului. Sensibilitatea se însoțește, cum e firesc, cu discreția și tonuri clarobscure; poemele nu sînt o ieșire la rampă, ci o coborîre în trepte spre sine, spre vocea interioară. Astfel, Poezia devine firul Ariadnei pe care îl urmează Ariadna însăși.”

* * *
Spre deosebire de „Expoziția de poezie”, în cadrul ciclului „Poeții și lumea lor” vom avea un singur invitat, care va răspunde întrebărilor publicului în legătură cu creația autorului. Se așteaptă chiar păreri critice, fie ele mai mult sau mai puțin avizate, importantă fiind modalitatea receptării operei de către publicul prezent la întâlnire.
"Expoziția de poezie" va continua după programul știut, în a doua sâmbătă a fiecărei luni. Dintre invitații lunii martie vă putem dezvălui deocamdată doar un nume, care ne onorează: Liviu Nanu.

Ariadna Petri este prezentă și pe poezie.ro cu câteva texte:
http://www.poezie.ro/index.php/author/18162/index.html

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!