poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2444 .



Împăcare cu metodele actuale de transportare și recepționare a valorilor literare
presa [ ]
Cinci secvențe din viața și mass-media germană (40)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2006-10-15  |     | 



Organizatorii Târgului de Carte de la Frankfurt pe Main s-au arătat mulțumiți de rezonanța evenimentului. Au fost numărați 286.600 de vizitator. Þara oaspete era anul acesta India. Din țara asiatică veniseră 200 de edituri și 70 de autori. De o atenție deosebită s-au bucurat și filmele Bollywood, un fel de Hollywood indian. Se pare că temerile pe care le-au avut protagoniștii din lumea cărților în anii trecuți în privința concurenței electronice s-au cam risipit. Cartea pare a fi în revenire, ceea ce l-a determinat pe un editor să declare, sclipind din ochi: „Am rămas blocat la mai multe trepte rulante aglomerate. De aici trag concluzia că în următorii trei ani cartea va supraviețui.” + + + + + + Cred că și așa era vorba doar de o frică în fața unei fantome.

Anual se decernează în ultima zi a târgului Premiul Păcii a Asociației Librarilor din Germania. Evenimentul cultural din Paulskirche (Biserica Paul) din Frankfurt este unul din cele mai marcante festivități cultural-politice din cursul anului la care participă personalități de seamă din cultură, știință, mass-media și politică. Nu numai premiații sunt oameni cu merite deosebite, ci și laudatorii sunt personalități de renume internațional. Anul acesta a fost laureat Wolf Lepenies, unul din cei mai merituoși sociologi germani. Laudanumul a fost rostit (în limba germană) de Andrei Pleșu. Filozoful român a ținut o cuvântare mult apreciată de cei 700 de invitați, numindu-l pe Lepenies un „om de front” și „luptător” pentru pace. + + + + + + Festivitatea a fost transmisă în direct de televiziunea germană, duminică, 8 octombrie 2006, la ora 11 (dimineața).

Harry Nut a făcut în această săptămână o „inspectare a republicii germane după faza de conflicte”. El compară situația intelectualității germane de acum (în timpul unei coaliții democrat creștine – social democrate) cu cea din anul 1967 când exista în țară aceeași constelație politică. Atunci a avut loc o creștere a activităților politice neparlamentare. „Democrația se văzuse confruntată cu forme subversive a unei anti-publicități.” În această „luptă pentru timpul de discursuri” s-a format de fapt tipul intelectualului german de azi, sau mai bine zis de ieri, fiindcă cel de azi „devine tot mai mult obiectul unei cazuistici a propriei destrămări”. Autorul acestui material foiletonistic argumentează cu ajutorul mai multor eseuri apărute în ultimul timp pe această temă. De exemplu pentru sociologul Dirk Baecker, scrie foiletonistul din FRANKFURTER RUNDSCHAU, 12 0ctombrie 2006, „reflexiunea asupra culturii nu este nicidecum o preocupare afirmativă cu frumosul, adevăratul și cu binele.” Pentru el intelectualul de azi este mai mult un observator. Locul unde poate să publice rezultatele observărilor sale va rămâne și în continuare foiletonul. „Aici”, este citat Baecker mai departe, „se consemnează cum conștiința și societatea pot comunica.” + + + + + + Se pare că intelectualii germani se cam retrag în turnul lor de fildeș. Locul lor ar fi însă în sânul societății și chiar în stradă.

S-ar putea că literații germani din generația bunicilor să nu se împace cu metodele actuale de transportare și recepționare a valorilor literare? Martin Walser nu a participat la ceremonia de decernare a Premiului German de Carte, cu toate că era printre cei șase nominalizați, fiindcă – vezi doamne – doar era el cel mai merituos să primească premiul. (vezi 039). Günter Grass a întreprins măsuri juridice împotriva ziarului FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, fiindcă i-a publicat două scrisori, adresate în anii 1969/1970 politicianului social-democrat Karl Schiller. (vezi 038). Marcel Reich-Ranicki s-a arătat nemulțumit cu filmul documentar de două ore despre viața lui, transmis de televiziunea germană. Ziarele au scris deja despre obiecțiile criticului cu câteva zile înaintea rulării filmului. + + + + + + E, nu se știe niciodată cu bătrânii ăștia. Poate au învățat mai bine decât tinerii să umble cu metodele moderne de publicitate: efecte de șoc psihologic maxim. Cine, dacă nu cei trei, poate să cunoască setea imensă de știri senzaționale a omului (cititorului) de azi.

Revista FOCUS (9 octombrie 2006) se ocupă într-un material de mai multe pagini de noile fenomene din lumea Internetului. Se analizează și se explică termeni ca blog, blogroll, buzzword, site-uri de web dinamice, Web 2.0 etc. Interesantă pentru mulți membrii ai site-ului poezie.ro/agonia.net ar putea să fie o remarcă a sociologului Jan-Hinrik Schmidt locțiitorul șefului secției de cercetare a mediilor noi de comunicare de la Universitatea Bamberg: „Timpul în care lumea s-a prezentat în Internet, rămânând în mare parte anonimă, a trecut. Cine își arată propria identitate obține atenție, câștigă încredere și poate astfel să lege mai ușor contacte. Întrebările, cine a citit paginea mea, cine se interesează pentru mine, sunt foarte importante.” + + + + + + Într-un cuvânt: Seriozitate.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!