poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3107 .



Poveste cu pescari.
proză [ ]
posibila ?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Joe King ]

2005-05-15  |     | 



Era iunie. Cald si umed ca de obicei. De zece ani, eu si Shimon ne intalneam pe acelasi dig, in fiecare vineri si sambata , la ora cinci dimineata. Imi cumparasem o noua undita , sapte metri, doua sute de grame.Made in China. Azi toate chestiile bune si ieftine sunt made in China. Shimon isi cumparase o mulineta noua de aceeasi provenienta si era tare mandru.
Pentru prima oara in zece ani Shimon nu venise la pescuit. Tocmai in vinerea aia cand marea era superba. O mare superba pentru pescuit e o mare cu valuri nici prea mari , nici prea mici, nelimpede dar curata. O mare "de bouri " pestele meu preferat. Cand prinzi bouri e ca un orgasm si daca prinzi multi unul dupa altul e ca un val de orgasme si la barbati. Multi nu inteleg aceasta actiune idioata care se numeste pescuit. Sa stai ca un debil pe dig si sa nu prinzi peste. Sa speri doar. Si cand prinzi, orice peste de zece grame are cel putin cinci sute , in povestile tale oferite generos la un paharel, ghinionistilor care nu prind peste dar au curajul sa o si marturiseasca. Eram tare dezamagit ca Shimon mi-a tras teapa tocmai in ziua cand am hotarat sa-mi incerc undita cea noua. Dar m-am catarat pe dig singur , am desfacut telescopica , am pregatit momeala. Cine ar putea sa creada ca pestii "vegetarieni" din mare mananca aluat de paine, moale si lipicios ? Se pregateste in cinci minute si costul lui e aproape zero, faina e ieftina. Pestii carnivori insa, niste boieri. Servesc numai rame de nisip, aproape imposibil de gasit, shrimps ( garizi) si cand sunt frustrati se multumesc si cu imitatii, adica ceva carne de pui. Aia mari si rapitori se prind cu un pestisor viu sau cu un pestisor de cauciuc, imitatie de pestisor viu. Am prins cativa, puteti sa nu ma credeti , treaba voastra.Se numeste Antias si e foarte bun la gratar. Pestii carnivori de mare sunt cei mai gustosi pesti din lume. Si cei mai scumpi, de altfel. Credeti sau nu. La fel de gustos e doar bouri , mancatorul de aluat de paine . De obicei, daca pestele nu " musca " in prima ora, pescuitul devine o pierdere de timp chiar si pentru un pescar fanatic. Si in ziua aia, cu mare asa de buna, intrasem in a doua ora si... nimic. Nici macar o sardea sa dau la antias cu ea. Am zis, mai stau cinci minute , daca nu se sinucide nici un bouri la mine in undita , plec frustrat acasa.Eram tare nervos, fumasem deja jumate de pachet de tigari si faptul ca Shimon nu era cu mine sa fumam impreuna ma enerva si mai tare. Pescarii sunt asa debili incat nu discuta prea mult intre ei, se concentraza teribil la a nu prinde peste. Dar senzatia de " impreuna " valoreaza totul. Cand sa ma ridic sa plec, scot undita si vad in carlig o sardea care nu avea culoarea verzulie ci era mai mult porticalie. Mi-am desfacut lanseta si am vrut sa-l infig in carlig cand deodata a inceput sa vorbeasca :
-Itzik, eu sunt regele pestilor, da-mi drumul si-ti indeplinesc trei dorinte.
Adevarul, cu o zi inainte bausem cam mult si nu era prima data cand aveam halucinatii.M-am enervat asa tare incat l-am aruncat intre stancile digului si am plecat nervos. L-am sunat pe Shimon si mi-a zis ca n-a venit la peste din cauza ca l-au chemat la banca devreme, ca e intr-un overdraft prea mare si ca vor sa-i inchida contul. M-a intrebat daca n-am sa-i imprumut niste bani. I-am zis ca si eu am minus mare la banca, altfel l-as fi ajutat cu placere. Mintisem, pescarii mint tot timpul. A doua zi, sambata, am avut febra mare si nu m-am dus eu la pescuit. M-a sunat Shimon de pe dig si mi-a zis ca e o mare extraordinara de bouri insa nu musca nimic. De atunci, n-am mai auzit nimic de Shimon, n-a mai venit la pescuit , s-a mutat rapid din blocul in care locuia. N-a mai raspuns la telefoane, parca l-a inghitit pamantul. Acum o saptamana l-am intalnit la Tel-Aviv . S-a dat jos dintr-un Mercedes de lux si era imbracat la costum, ca un om de afaceri. M-a recunoscut si m-a imbratisat calduros. A zis ca nu prea are timp sa bem o bere impreuna. L-amintrebat de ce a disparut asa deodata. A izbucnit in ras. Mi-a zis ca nu o sa-l cred, ca nu l-a crezut nimeni. Ca au vrut sa-l interneze la spitalul de nebuni din cauza a ce i s-a intamplat. Ce s-a intamplat Shimon ? Mi-a spus ca in sambata in care eu n-am venit la peste, cand sa dea sa plece a auzit dintre stancile digului o voce :
-Shimon, salveaza-ma eu sunt regele pestilor, am sa-ti indeplinesc trei dorinte.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!