poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 961 .



Partidă umoristică la distanță Atropa Belladona & Filip Tănase
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2009-12-05  |     | 



Protagonistă în dialog.
Atropa Belladona-Mătrăguna-ciumăfaia, prințesă a paradisului și a simfoniei verzi a patriei noastre, cercetătoare fruntașe privind broasca verde și aliații săi, condeieră de frunte în Academia Agonia.net, în Academia liberă Păstorel Iași și în curând în Academia de moși Flacăra.

Textul protagonistei
Spovedanie on-line
Para-orto-doxisme
Colecția: texte umoristice

Moto: Noul context de viață cere Bisericii și creștinilor în general să-și adapteze metodele misionare și de apărare a credinței, prin folosirea tot mai intensă a sistemelor de calcul.
(Măsuri pentru întărirea misiunii ortodoxe în cadrul Bisericii)

Dragă Sfinția Ta,

Acum câteva zile, dând cu nasul în măsurile întăritoare de mai sus, m-am gândit să fac și eu o faptă bună și să mă spovedesc Sfinției Tale utilizând sistemele de calcul, conform noului context de viață. Așa că, îți trimit acest mail cu atașament pentru păcate, în afara cărora n-am nici pe dracu, Doamne, iartă-mă!
Sper doar ca Sfinției Tale să-i reziste procesorul și astfel să apuci a spune și pentru mine o molitvă, două, acolo, să se mai scurteze lista. Oricum, să-mi spui din timp cât mă costă, dar vezi, să nu-mi ceri cumva și pe dracu și pe tată-său, că eu m-am interesat și la concurență, iar dincolo era mai ieftin…
În plus, apreciază, te rog, că nu atașez toate păcatele deodată, nu care cumva să se blocheze serverul din curtea Patriarhiei, c-apoi m-a bate Dumnezeu la cap să mă las de prostii și să mă iau, dracu’ știe de cine, Doamne, ferește!
După fapta asta bună, poate mă propui și pe mine clerului, să mă pună-n calendarul iulian de perete, numai să fie într-o zi de luni, ca să mă țină toată săptămâna. Dă, Doamne!…
Ultima mea amintire legată de Biserică e cu mine în rochie albă și cu Sfinția Ta, care te chinuiai să-mi pui un cerc metalic pe cap și nu mi se potrivea. Al meu a zis atunci că e din cauza doagei lipsă, Doamne, ferește!
Primul meu păcat ar fi, deci, că nu-s dusă des la Biserică, (deși, de dusă, recunosc, îs dusă), din cauza alor mei, care, văzând ce minte-n hopuri-dâmburi am, ca să nu mă accidentez, nu numai c-au tăiat boscheții din jurul blocului pe o arie egală cu pătratul capului meu, dar mi-au confiscat și patinele cu rotile! Rotulele mi le-au lăsat la locul lor, dar cu ele, din păcate, nu prind aceeași viteză supersonică, Doamne, iartă-mă!
Al doilea păcat ar fi că vorbesc mult și-n dodii. Chiar zilele trecute i-am dat soțului meu un raspuns așa, în dodii și mi-a aruncat omul meu o privire, de mi-a înghețat dodia pe buze!
Mare păcat, Sfinția Ta, cu dodia aia nu cred că mă mai întâlnesc eu așa curând și, nu de alta, dar va rămâne netransmisă posterității! Bine că măcar a avut al meu inspirația s-o transmită posteriorului!
Al treilea păcat este, după cum zice tot al meu, că prea o caut cu lumânarea! Dar ce vină am eu, Sfinția Ta, că i-a crescut burta, de nu și-o mai găsește nici el?! Apropo, matale cum te descurci printre atâtea odăjdii? Doamne, iartă-mă!
Și, dacă tot suntem la măsuri de întârire, poate-l blagoslovești și pe-al meu soț cu niște măsuri noi, că alea vechi nu se mai potrivesc noului context de viață…Dă, Doamne!
Un alt păcat ar fi…că nu prea le am cu slujbele, până acum am schimbat vreo douăzeci, dar ce să fac, Sfinția Ta, dacă orice slujbă fuge de mine ca dracul de tămâie?! Oricum, să știi că eu am făcut și pe dracu-n patru, iar acum îl trag de coadă!
Apropo, dacă în spovedania asta găsești și ceva gânduri necurate, sau niscai buguri care ți-au scurtcircuitat credința, să știi, de vină-i numai opoziția! Și doar i-am zis de-atâtea ori, să nu-și mai bage coada! Ducă-se pe pustii!
Al cincilea păcat, mic, mic și rușinos…Auzi, popo, da’ Sfinția Ta, altă treabă n-ai la calculatorul ăla, decât să mă tragi pe mine de limbă?
Sau, te pomenești, c-ai fi vreun virus cibernetic, în sutană?!
Apoi, dacă-i așa, mai predică Sfinția Ta, la altă tastatură!

Drept (stând și judecând strâmb) credincioasa
mătră[email protected]

p.s. Dacă, totuși, vin la biserică, dai și Sfinția Ta una mică, acolo, s-o punem de-o împărtășanie?
Doamne-ajută!
Tot io.

Protagonist" 2" Filip Tănase
Motto
Tot ce-i mult nu-i bun, dar tot ce-i bun nu-i mult, deci este puțin și ca orice puțin bun trebuie prețuit.

Dragă mătrăgunuțo dragă, asta-mi place mie la tine, că tu-mi scrii foarte des, iar eu nu pot că sunt beteag la o mână(am un nod de pix inoperabil la deget). Poți să-i sufli omului tău la ureche să nu fie gelos că nu se merită, întrucât subsemnatul sunt scos din cartea aia de imobil că-s mai bătrân decât moaștele sfântului Spiridon. Să trecem peste asta. Fata mea, am înțepenit cât ești de deșteaptă, cum faci tu vorba ceea : și cu slănina-n pod și cu botul uns, adică o perfectă armonie între împărăția cerului și împărăția imperiului Microsoft.
Religia spune: crede și nu cerceta, științele susțin să nu iei decizii și să nu tragi concluzii fără informații. Dascălii, popii, arhiereii sunt în general niște taine și enigme, întrucât te îndeamnă să nu cercetezi și să crezi ce ți se spune.
Cum poți tu fata tatii să armonizezi, să umanizezi, să pui în aceeași ecuație și algoritm tainele bisericii care te îndeamnă să nu știi , dar să crezi în ceeace nu știi cu: prohodul, acatistele, cu rugăciunile în genunchi și cu alte de-astea, cu sfințenia ta în fața mousse-ului și cu sfânta împărtășanie pe care i-ai cerut-o parohului tău.

Da mătrăgunuțo, ai dreptate ești un geniu
Acum două zile chiar așa cum spui, ai luat cele mai întăritoare măsuri pentru misiunea ortodoxă a bisericii în sensul că pe de-o parte ai democratizat, iar pe de altă parte ai informatizat viața spirituală a domnului după cum urmează:
Ai trecut cu vederea ca o democrată ce ești că strigă popa din altar: ce-ai cu fata, măi măgar, sau că dascălul tot hoț citește și e cu ochii la neveste. Ai trecut deasemenea cu vederea că Nae P. Gheorghe deși e sterp are nevasta borțoasă, iar tu i-ai urat să-i trăiască odrasla. Deasemenea ți-a trecut neobservat faptul că bătrânul dascăl deși e pederast, i-ai prevăzut că o s-ajungă în rai, deci ai făcut o democratizare reală a vieții bisericești.
Ai pus pe calculator: blestemele, acatistele, sfânta taină a împărtășaniei, a cununiei și a botezului, a prohodului și altă risipă de vorbe, așa încât evlavioșii vin doar ca niște pupeze și fac doar act de prezență. Popa și țârcovnicii își iau șpaga și le spun să le fie de bine. Este impresionant cum le știi tu soro pe toate, cum faci arta compromisului și negocierea între știință și credință, numai modernizare să fie.
Ai conciliat superb spiritul din împărăția cerului cu cel din împărăția microsoftului încât operatorii de calculatoare vor trebui să-și dea întâi seminariatul și apoi să se califice în știința informației care este acuma una secundară.

Concilieri fundamentale.
Vai, vai, mătrăgunuțo, până și patriarhul nostru Daniel a rămas impresionat de arta diplomației tale între religie și informatică, încât în curând vei fi geniul ambelor științe reformate și vei fi premiată de toate forurile ierarhice religioase cât și de patronul Microsoftului, premii cu care vei fi trecută și în cartea recordurilor, de ce nu? Ai șanse enorme.
Vai, câtă dreptate ai că pe lângă faptul că ești cucernică folosești și muzele în modernizarea de față. Ai omis ceva și anume: să stochezi pe calculator și molitvele, dar asta nu e bine, le dai posibilitate de șpagă. Ai promis și ai făcut ceva excepțional: ai avut grijă să nu obosească procesorul patriarhiei voastre din Iași și n-ai înregistrat toate păcatele mărturisite la sfânta taină, dar știu eu dacă ai făcut bine? Poate ai omis șpaga dată la confesor și asta e rău.
Faptul că nu te-ai dus în fiecare zi la biserică nu contează mătrăguno, că și-așa erai tu dusă pe pustii, dar n-a avut nimeni curajul să-ți spună.
Ai văzut că dacă ești așa harnică, ți-a tăiat și boscheții din jurul blocului ca să nu te accidentezi sau să fii plină de ciulini, așa vii ca o doamnă și poți să faci dansul cu rotilele cu care te grozăvești.
Dumnezeu te-a iertat pentru beneficiile aduse bisericii, ți-a iertat toate păcatele așa încât nu mai vorbi în dodii că nu-i necesar. Am să vorbesc cu omul tău să nu te mai suspicioneze pentru că prin efortul tău ți-ai consolidat căsnicia și n-ai făcut prostiile de care ți-era frică.
Așa cum spui, tot sacrificiul tău va fi transmis și posterității, numai că boșorogii ăștia nu mai au timp să facă așa ceva.
Așa cum ai spus, stând totdeauna strâmb, cât mai strâmb și judecând tot strâmb, poți să ajungi uneori la îndreptare, nu te mai gândi la visuri cibernetice, gândește-te fata tatii să faci cooperare, adică dialog la distanță cu mine și să vezi tu ce supervedetă mondială o să devii, că eu te duc și în Europa cu arta condeiului tău.
Cu performanțele la care ai ajuns, să sperăm că o să realizăm o apocalipsă terestră domestica și fără perturbații. Mă rog la bunul Dumnezeu și la noul papă să te scutească de acuratețea și cârcotelile boss-ului nostru, dar trebuie să și recunoaștem că ne-a făcut meseriași cu ele.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!