poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1443 .



Amintiri din Junimea, englezi și FMI...
proză [ ]
11martie 2009 - pagini de Jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nanu ]

2010-03-11  |     | 



Oficial România se împrumută. Vreo 19 miliarde de euro pe doi ani. Nu se știe deocamdată pentru ce. Titlu pe o burtieră: țară mică împrumut mare. Unii sunt de acord, alții o dau la-ntors, nu au știut de scrisoarea pe care Guvernul a adresat-o FMI-ului. Condițiile vor fi draconice. Cred că acesta este de fapt scopul îndatorării: nu suntem în stare să ne disciplinăm, trebuie să ne dumnezeiască alții. Sindicatele mârâie. Prin mai, iunie mi se arată deranj mare în piața publică. Se forțează puterea de înțelegere a cetățeanului. Sindicaliștii din învățământ exultă: nu ni se vor tăia sporurile. Alții se mai luptă încă.

Baza de date a penitenciarelor, poliției și justiției este bolnavă (virusată). Borfașii s-au adaptat, știu deja unde să lovească. Recompensă apetisantă pentru pescuirea piratului, licitată de Microsoft.

Doar 37% dintre elevii englezi știu ce s-a întâmplat la Auschwitz. Ceilalți cred că este o marcă de bere, un stat vecin Germaniei sau alte inepții de genul ăsta.
Nu mă miră. Suficiența, mai bine spus aroganța tinerilor din statele cu tradiție de mari puteri este deja rutină. Nu știu dacă secolul XX a fost sau nu religios, dar secolul XXI va fi cu siguranță unul al decăderii culturale și morale, mai pe șleau spus al degradării umane. Cultură nu, responsabilitate ioc, frică de Dumezeu și respect față de părinți nici atât.
Dobri a fost foarte dezamăgită de tinerii britanici. În anul trei a plecat cu o bursă Erasmus la Nothingham. Eram curios și o bombardam cu întrebări diverse despre sistemul de educație, obiceiuri, relații umane, etc.
Concluzii. ,, Sistemul de învățământ e competent dar costisitor. Comunicarea cu studenții englezi aproape inexistentă. Foarte elitiști. Poți să fii frumusețe răpitoare, inteligență sclipitoare, tot cu milă vei fi privit dacă nu ai rădăcini într-o familie princiară și dacă nu ai conturi grase în Bănci. Dar cum se distrează? Simplu, beau cot la cot băieți și fete după care vomită indecent, sex ocazional ca și cum ar merge la piață. De aceea pub-urile se închid la 11 seara. M-au șocat!

Nu sunt singurii, unii americani cred că România este un stat american ce are capitala la Budapesta. Nici o supărare pentru ei, tot cei mai tari sunt în lume.
Valorile tradiționale sunt în cădere liberă!

Ambrambureală totală în învățământ. Au apărut noi planuri cadru dar discuțiile cu sindicatele abia acum se derulează. Am cumpărat de la anticariat Amintiri din Junimea de Iacob Negruzzi. În comparație cu amintirile răutăciosului (alint manolescian) Panu, sunt scrise într-o limbă literară mai pe înțelesul celor de azi, iar informațiile despre Eminescu sunt consistente. Caracterizarea făcută lui Maiorescu îmi creionează imaginea unui dascăl cu vocație, educat în pragmaticul stil nemțesc:
,,…dar cursurile lui Maiorescu au fost admirabile. Vorba lui Maiorescu, limpede și ușoară, limba sa română atât de frumoasă, de care nu-mi dam seamă unde a găsit-o, claritatea expunerii, care contrasta așa de mult cu cursurile celor mai mulți profesori ce ascultam în Germania, materia cea interesantă a prelegerilor, cunoștințele variate și bogate ale oratorului, într-un cuvânt strălucita lui elocvență, îmi făcură efectul cel mai adânc,,.


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!