poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 648 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (19)
proză [ ]
Apelul la rugăciune

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2014-05-12  |     | 



Pentru orice vizitator într-o țără arabă, una dintre cele mai izbitoare curiozități locale este apelul la rugăciune. În toamna anului 1994, când am plecat în Maroc pentru a acorda asistență didactică, am ajuns la miezul noptii, fiind cazat la "al fundac" (n.a. hotelul) de două stele denumit... "Mussafir" (n.a. "Turist") din Casablanca. Al doilea pat din cameră fusese ocupat de domnul Ion Pribeagu, un doctor inginer bucureștean, cooperant și el, cercetător științific de-o viață , care a ajuns în șomaj ca urmare a restructurării institutului în care a lucrat. Spirit euristic, înainte de a se culca el a notat meticulos într-un carnețel unele impresii din ziua respectivă. Domnul Pribeagu era la prima ieșire în străinătate, dar citise mult despre deșertul Sahara, motiv pentru care, printre cele 70 de kilograme ale bagajelor lui se număra un cort și un… termos. În zori, amândoi am fost treziți brusc de un un fel de urlet, care avea intensitatea semnalului produs de sirena unei locomotive. Eu mi-am revenit repede, când am deslușit cuvintele "Allah acbar" (n.a. Allah este mai mare). Știam din prima cooperare, efectuată în Algeria cu mulți ani înainte, că aceste cuvinte fac parte din apelul la rugăciune al musulmanilor. M-am uitat pe fereastră și am distins la nici 20 de metri depărtare silueta zveltă a unui minaret, care, la nivelul etajului al III-le unde mă găseam, era dotat cu patru difuzoare, îndreptate fiecare spre câte un punct cardinal. Bucureșteanul, în ciuda numeroaselor lecturi despre lumea arabă, sărise ca ars din pat și, cu ochii mari cât cepele, se învârtea pe loc, ca în fața unui pericol iminent dar necunoscut.
- Liniștiți-vă, am încercat eu să-l calmez. Zgomotul puternic pe care îl auziți nu este altceva decât apelul la rugăciune al musulmanilor, care este realizat prin intermediul difuzoarelor amplasate în vârful minaretului, pe care îl puteți vedea pe fereastră.
-Bine că m-ați liniștit. M-am trezit buimac și destul de speriat, pentru că nu înțelegeam ce se întâmplă. Am citit că în Casablanca sunt 340 de moschei, dintre care cea mai impunătoare este Marea Moschee Hassan II, dar nu fusesem avertizat că moscheiele sunt dotate cu stații de amplificare atât de puternice. Era ora patru și jumătate dimineața, așa că ne-am așezat iar în pat, încercând să dormim.
...În aceeași zi, tot grupul de cooperanți români se adunase în restaurantul hotelului pentru a lua micul dejun. Era amenajat un bufet suedez, în care se găseau specialități marocane alături de specialități franceze, spaniole, ca de exemplu "cuscus bidaui", "salade niçoise" (salată de Nisa), "tortilla" (n.a. omletă spaniolă) sau "ravioli con spinacio" (n.a. colțunași italieni de formă pătrată umpluți cu spanac). Domnul Pribeagu și cu mine ne-am așezat la o masă unde am început să ne delectăm cu preparatele culinare alese în număr și cantitate după dorința fiecăruia. De masa noastră s-a apropiat un domn, care ne-a cerut permisiunea în franceză să ia loc. Din vorbă în vorbă am aflat că este marocan și îl cheamă Almumin.
- "Sidi" Almumin, eu am auzit de sute de ori, poate de mii de ori chemarea la rugăciune, dar, datorită nivelului de începător în arabă pe care îl am, nici până acum nu am distins care sunt toate cuvintele. De aceea, vă rog să-mi traduceți textul respectiv.
- Desigur, chiar îmi face plăcere solicitarea dumneavoastră. În primul rând, trebuie să știți că această chemare este exprimată numai în limba arabă pe orice meridian s-ar afla moscheea, în afara Turciei, unde este în turcă. În al doilea rând, chemarea la rugăciune are un text identic, care a rămas așa încă de pe timpul Profetului Muhammad, acum mai bine de 1400 de ani. Această chemare, care în arabă se numește "idzan", conține o serie de formule și de îndemnuri, după cum urmează: "Allah acbar" (n.a. Allah este mai mare), "Allah acbar". "La Ilah ila Allah" (n.a. Nu sunt alți Allahi, ci numai Allah), "La Ilah ila Allah. "Muhammad al Rasul Allah" (n.a. Muhammad este Profetul lui Allah), "Muhammad al Rasul Allah". "Haia aala sallaț" (n.a. Hai la rugăciune)! "Haia aala sallaț"! "Haia aala falah" (n.a. Hai la mântuire)! "Haia aala falah! "Allah acbar, Allah acbar, la Ilah ila Allah!"
- Mulțumesc mult pentru că m-ați lămurit, dar v-aș mai ruga să-mi explicați puțin termenul de "falah"?
- Așa cum am spus, îndemnul "Haia aala falah" se traduce veniți la salvarea sufletului din primejdia tentației de a păcătui, la curățarea de păcate.
- Ce sens au cuvintele "Allah acbar"? nu l-am lăsat eu pe "sidi" Almumin de sub tirul întrebărilor reglat la foc automat.
- Formula "Allah acbar", cu care începe apelul la rugăciune, amintește oamenilor că Allah este mai mare decât ei și că El îi va judeca după moarte pe baza credinței și faptelor lor.
- De ce sunt folosite difuzoare?
- Ca să-i trezească chiar și pe credincioșii mai somnoroși în vederea îndeplinirii obligației de a face prima rugăciune, denumită "al fajr". Rugăciunea poate fi efectuată acasă sau la moschee. Chemarea la rugăciune este auzită chiar și de copii aflați încă în pântecul mamei. La naștere ei cunosc deja vocea muezinilor.
- Ce fac musulmanii după ce ce au terminat rugăciunea "al fajr"? am continuat eu curios.
- Se culcă pentru a-și continua somnul, mi-a răspuns simplu "sidi" Almumin.
Eu aveam unele îndoieli privind corectitudinea ultimului răspuns, deoarece este notoriu faptul că populația în țările arabe se mărește exploziv. Fără să vreau, mi-a venit în minte istoria hazlie a creșterii natalității într-un sat ca urmare a înființării în localitatea respectivă a unei halte pentru un tren care trecea dimineața devreme. Conform procedurii obligatorii, mecanicul punea în funcțiune sirena locomotivei de două ori, la oprire și la plecare, astfel că toată suflarea satului se trezea din somn și nu se mai întorcea în brațele lui Morfeu...


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!