poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6596 .



De ce n-a mai murit bunicul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Uiuiu ]

2007-06-16  |     | 



Toamnă - toamnă, frunze căzute... castane, nuci, picături pe ferestre... Apele mai mici, malurile mai pline, mai multă tărîță, mai puțină făină..., dar bunicul tot nu murea!
A venit popa și i-a spus de Viața de Apoi. Miere, lapte, ambrozie, nectar… Vorbea popa scuipînd, îi alunecau salivele pe bărbie. I se făcea poftă de rai pe măsură ce vorbea, se vedea pe el că ar fi mîncat rai pe pîine, că s-ar fi afundat pînă peste cap... dar bunicul tot nu murea.
A venit doctorul și i-a dat o rețetă cu tot felul de otrăvuri. I-a zis că plămîni-i sunt jvaițer, ficatul putred, inima frunză-n vînt și capul ca un butoi fără cercuri, cu doagele împrăștiate... dar bunicul nu murea...
Avea deja o sută șaptezeci și trei de ani... Noi eram foarte bătrîni, de abia ne mișcam pe lîngă el, clătinîndu-ne, răzimîndu-ne, luînd leacuri și vitamine ca să-i putem face lui un ceai. El se ridica în fiecare dimineață din pat, se așera în scaunul înalt cu spătar sculptat, în “jâlțul verde” - cum îi plăcea să spună - și se uita pe fereastră la coroana nucului, la oamenii de pe drum, la norii de pe cer.
Bunicul a trecut prin două războaie mondiale și îl aștepta încrezător pe al treilea. Avea în burtă o schijă, pe tot trupul cicatrici adînci, îl dureau încheieturile și toate cele și noi îl tot îndemnam: Mori bunicule, odihnește-te, te așteaptă un loc cu verdeață, unde nu-i suferință și întristare... El își lua coasa și cătinel, cătinel,se ducea în fundul grădinii și trăgea o brazdă. Stătea apoi câte un ceas rezemat de păr și gîfîia mărunt.
Cînd se anunțau catastrofe mondiale zîmbea. Căderea asteroizilor, subțierea păturii de ozon, încălzirea globală, dispariția speciilor păreau să-l amuze. S-a apucat să învețe englezește ca să înțeleagă știrile de pe canalele străine. De ascultat asculta mereu știri, dar așaaa... numai într-o doară. Nu lua nimic în serios, dar pe noi ne exaspera faptul că-și bagateliza propria moarte.
Cînd s-a dus un strănepot de-al lui nici măcar n-a lăcrimat lîngă sicriu. A plecat din cimitir îngînând un cîntecel, atent pe unde calcă, jucîndu-se cu bastonul prin frunzele căzute. Am făcut rînduielile cu eleganță și decență, deși omul murise dintr-o ciroză, din cauza alcoolului. Am crezut că o să-l ispitim și pe bunicul, că o să-i crească încrederea în cimitir și în cele veșnice. Nici vorbă... Mergea mai des la popice decît să viziteze mormintele familiei. N-avea chef!
Acu’s cîțiva ani a lăsat-o pe una gravidă. O fată pe care-o plăteam noi să-i facă din cînd în cînd curățenie prin casă. Ne-a purtat cu flori pe la maternitate... De-abia ne tîram bătrânețile pe scările spitalului.
Fata a născut un copil mort. Semăna leit cu bunicul. Era el mort, de parcă și-a scuipat moartea din ființă prin trupul femeii aceleia. A rîs lîngă pătuț cu capul lăsat pe spate de-am crezut toți că a-nnebunit. Da’ de unde… Era perfect normal! După amiază a fost la popicărie și i-a bătut pe toți. La scor...!
Acum zilele mele sunt pe sfîrșite. L-am chemat pe bunicul la căpătîi și i-am spus cîte ceva din înțelepciunea dobîndită în această viață. M-a ținut de mînă și a zâmbit înțelegător. Cînd a ieșit din încăpere m-a întrebat dacă vreau să stingă lumina. I-am făcut semn din cap că da. A stins lumina și a ieșit.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!