poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2364 .



SS-2400
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sache ]

2007-06-26  |     | 




- Mirule, că tot ai terminat tu facultatea de fizică a pământului și ai fost deja angajat în satul ăla... cum îi zice?
- Bălești.
- Așa, în Bălești. Că ai un contract de muncă pe durată nedeterminată la firma aia... cum îi zice?
- ERA.
- Așa, ERA. Te întreb și eu, în calitate de părinte natural, când ai de gând să te însori? Să intri în rândul lumii, de devii stâlp al familiei, al societății?
- Tăticule, mai întâi să mă stabilesc în Bălești, să iau, ca toată lumea, un credit pentru nevoi personale și apoi găsesc eu și o fată care să-mi fie pe plac.
- Poate găsești mai întâi o fată care să-ți placă și apoi te stabilești în Bi... Be...
- Bălești, tăticule.
- Așa, în Bălești. Mergi în recunoaștere, găsește și tu de pe acum o localnică din zodia Leului, că astea sunt norocoase... scapi de chirie, de facturile pentru lumină, apă... Apropo, cum sunt băleșenii ăștia?
- Cum să fie, oameni ca toți oameni.
- Mirule, dar tipa asta din Leu trebuie să aibă neapărat mașină, să vii și tu mai des pe acasă, că maică-ta o să se usuce de dorul tău, Mirule.
- Da, tăticu.
- Poate are ca zestre și mobilă din Târgu Mureș, că ăștia fac paturi bune... și apoi fabrica asta de mobilă nici nu-i prea departe de Bule... Bolin...
- Bălești, tăticule. Dar nici aproape, Târgu Mureș e în mijlocul țării, iar Bălești în Moldova.
- Da' prima oară s-o cunoști pe mă-sa! Să faceți cunoștință, vezi cum se prezintă, cum se îmbracă... Þine minte, Mirule: cum e mă-sa, așa va fi și fiică-sa peste niște ani, ai înțeles? Măcar bogată să fie, dar și frumoasă.
- Da, tăticule.
- Drum bun, Mirule! Să-ți ajute Dumnezeu în tot ce faci! Du-te și la mă-ta, că plânge dincolo...

*
* *

- Bună ziua. Sunteți doamna bibliotecară?
- Domnișoară!
- Sunteți domnișoara bibliotecară?
- Doriți ceva sau întrebați doar așa, să vă aflați în treabă?
- Vreau niște cărți de specialitate...
- Yoga esoteric, Yoga revelații și Yoga Tantra găsiți acolo.
- Dar ceva despre Terra și încrețirea scoarței...
- Încrețirea cui?
- A scoarței. De curând a publicat profesorul Ilarion un material despre muzica Pământului.
- E închisă!
- Cine?
- Biblioteca. Veniți mâine la ora zece.
- Da.

*
* *

- Bună dimineața, acum e deschisă?
- Cine?
- Biblioteca.
- Păi nu vedeți că-i trecut de zece? Noi suntem ca nemții, ceasuri elvețiene.
- Literatura de specialitate unde ați spus că se află?
- Acolo sunt toate cărțile despre muzică.
- Domnișoară, în loc de Franz Schubert îl preferam pe Dan Ilarion.
- Avem și Haydn, Mozart, Beethoven...
- Rămân la preferința mea, profesorul Ilarion și muzica Pământului.
- Aveți fixații, am priceput. Despre formarea gamei ați citit? Știți dvs cum cântă fauna și flora patriei?
- Nu, am altă specialitate...
- Majoritatea păsărilor migratoare folosesc strigătele din gama Mi (excepție făcând barza, care clămpăne în Sol diez), strigătul fazanului în goana puștii e în Fa, iar mormăitul urșilor în Do.
- Interesant, chiar foarte interesant. Totuși fizica Pământului spune...
- Fălcile șalăului sunt în Re major, iar margaretele cântă numai la răsăritul soarelui în Sol minor.
- Margaretele, adică florile alea galbene cu alb în mijloc?
- Exact! Pitulicea folosește La major, cu două până la patru diezuri sau belomuri în sus și în jos... iar corcodușul fluieră în Si.
- Dominșoară, văd că sunteți foarte pragmatică, nu vă supărați, sunteți cumva născută în zodia Leului?
- Cu toate că nu văd nicio legătură cu muzica faunei și florei, chiar niciuna, o să vă răspund: uneori da, alteori nu. Adică mă aflu fix la granița dintre Leu și Rac cu influențe în Capricorn și ascendent în Săgetător.
- Acceptabil... dați-mi atunci toate cărțile despre muzică pe care le aveți.
- După ce le citiți, ne tutuim!
- Cum adică?
- Adică o să ne spunem tu și-o să facem o plimbare la Soveja.
- De ce neapărat la Soveja?
- Pentru aplicații practice. Nu știți că Soveja este tranzitată de cele mai multe păsări migratoare? Sunt atrase de cutremure.

*
* *

- Dragă, mă crezi sau nu, fix la trei minute după experimentul Soveja am avut o revelație extraordinară. Acum am materializat-o.
- Mirule, fix la câteva secunde după experimentul Soveja ai adormit buștean... că deh! așa sunteți voi, bărbații din zodia Peștelui.
- Posibil... posibil. Iar în somn să fi conceput un aparat care să revoluționeze omenirea.
- Ai fost chiar genial, dragul meu, pentru că tu ai reușit să concepi două chestii deodată: pe Dorel, care mâine împlinește șase luni și pe aparatul ăsta minune.
- Să știi că este o minune! Experimentul Soveja ne va schimba radical viața.
- Deocamdată a reușit să te despartă de taică-tu, de maică-ta și de bunică-ta dinspre tată.
- Asta pentru că nu erai localnică, plăteai chirie și nu aveai mașină pe motorină...
- Aveam în schimb bicicleta pe care ai folosit-o și tu, slavă Domnului!
- Nu contează! Important e că mâine dimineață la ora nouă trebuie să fiu la București să prezint comisiei invenția și apoi o brevetez.
- Ce invenție, Mirule?
- Aparatul de care-ți spun... Ia prinde-ți cercelul ăsta de ureche... așa, stai oleacă... gata! - Vai... valurile mării... pescărușii...
- Gata, scoate-l.
- Nu, mai lasă-l puțin... aud și pădurea... Au! Ce faci?
- Am oprit frecvența. De fapt uite ce zgomote auzi: băteam eu cu o lingură într-o cratiță. Aparatul ăsta genial modifică sunetele pe care mintea umană le consideră dizgrațioase și le transformă în ceea ce subconștientul fiecăruia crede că este sublim.
- Mai dă-mi puțin cercelul. Ia! Acum se aud mierlele... ca în copilărie, la casa bunicilor.
- De fapt plânge ăla micu’, dragă... plânge Dorel.
- Cascada și foșnetul frunzelor...
- Dragă, plânge Dorel! Dragă!! Ia, că-mi pun și eu un cercel...

*
* *

- Ne-am adunat cu toții pentru a-i acorda domnului Miru Popescu diploma de membru de onoare al Institutului nostru. De asemenea îl felicităm pentru nominalizarea la Nobel. Schimbătorul de sunete SS-001 va revoluționa întreaga planetă.
- Îl anunțăm pe domnul Miru Popescu despre deschiderea a încă opt fabrici pentru producerea acestor schimbătoare. De la punerea în practică a invenției, în România s-a redus cu douăzeci de procente rata șomajului, exportul a depășit de două ori importul și s-a reglat balanța de plăți.
- Schimbătorul a scos țara din faliment.
- Domnule Miru, Asociația Oamenilor de Afaceri cu sediul la ONU vă solicită aprobarea pentru executarea în serie a schimbătoarelor SS-001 în Marea Britanie, Statele Unite, Canada și Australia.
- Nu!! Nu-i admisibil! Să nu le permiteți, domnule Miru! Nu uitați că vă trageți din Decebal și din Traian, că sunteți mai înainte de toate român! Vă propun să deveți membru de onoare al partidului România Mare!
- Asociația Întreprinzătorilor mici și mijlocii din Reșița vă oferă o primă de o sută de lei cu ocazia deschiderii unei fabrici în orașul nostru. În felul acesta ați contribuit la oprirea migrării populației tinere spre Spania. Natalitatea a crescut și ea cu unsprezece procente.

*
* *

Ziarul Informația 21 aprilie
Marele inventator Miru Popescu a fost numit ieri omul secolului! Lunar, peste un milion de aparate sunt exportate către toate țările lumii.

Sâmbătă, marele magnat român a plecat împreună cu familia la reședința din Monte Carlo, Monaco. Nu știm încă dacă se va stabili în Paradisul de Azur.

Ziarul Informația 15 februarie
Marele om de știință român, Miru Popescu, s-a întors în țară pentru o săptămână. Primirea lui la aeroport a fost un adevărat spectacol de muzică și divertisment.

Ziarul Informația 16 august
Din surse sigure, care ne-au solicitat însă confidențialitatea, vă aducem la cunoștință că principalele țări dezvoltate economic din lume au emis avertizare cod roșu, fiind semnalate grave probleme sociale. De asemenea numărul accidentelor rutiere, aeriene și navale au înregistrat în ultimele luni o creștere alarmantă. Există zvonuri că utilizarea defectuoasă schimbătoarelor de sunete ar fi principala lor cauză.

Ziarul Informația 28 ianuarie
Cu toate că utilizarea schimbătoarelor de sunete SS-1200 în locurile publice a fost interzisă de peste doi ani, iar producția acestora a fost sistată, confecționarea aparatelor continuă în locuri neidentificate, în special pe vapoare.

Ziarul Informația 28 decembrie
Poliția nu face față numărului mare de rețele. În plus pirateria industrială a modificat și micșorat considerabil aparatele, astfel că ele pot fi identificate numai cu ajutorul unor radare sofisticate ce se produc doar în Statele Unite. Între timp numărul accidentelor continuă să crească, sociologii fiind de părere că trecem printr-o adevărată criză a umanității.

Ziarul Informația 30 octombrie
Marele magnat român Miru Popescu, inventatorul schimbătorului de sunete, a fost ieri implicat într-un dramatic accident aviatic, unde peste două sute de oameni și-au pierdut viața. Medicii legiști au identificat trupul neînsuflețit al inventatorului, care ulterior a fost recunoscut și de familie.

Poliția a declarat că atât aviatorii cât și magnatul foloseau neregulamentar schimbătoare de sunete SS-2400 în timpul zborului.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!