poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3374 .



Telepatie (7) - Mirajul Listelor
proză [ ]
publicat în Jurnalul Săptămânii - 28.08.2008 - Tel Aviv, Israel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Vlad Solomon ]

2008-09-15  |     | 



Epilog

Au trecut câțiva ani de când am scris episodul precedent. Ceva m-a oprit să-l continui, poate același impuls care m-a provocat să o caut pe C., într-o lume mică, dar cu atâtea poteci întortocheate și drumuri în sens unic. Povestea listelor, sau intersecția cu propriile mele nostalgii, retrăirea clipelor de adevăr, cărora le-am conferit o semnificație uriașă, dincolo de impactul real pe care l-au avut asupra mea, în trecut, confuziile între gânduri și sentimente, dezorientări, căutarea perpetuă a aceluiași „încotro”, toate acestea mă blochează față în față cu mine însumi, îndemnându-mă să mă întreb iar, ca la 18 ani - cine sunt?
Alteori mă întreb de ce caut mereu noi stimuli. Sau de unde apare obsesiva senzație că am trecut pe lângă ceva important, că un simplu cuvânt mi-ar fi schimbat preferințele, hotărârile, cursul ciudat al vieții mele.
Ce mă determină, oare, să scriu aceste banale fraze, de ce nu am continuat, simplu, fără nici o introducere, să vă relatez ceea ce s-a întâmplat cu mine, cu C., cu M., cu lista Rom-Jews, cu toate personajele schițate în trecere, cu sentimentele mele pentru C.?... După ani de zile am rămas, parcă, în același loc. E oare un adăpost iluzoriu, sau un semn al maturizării? E frica de a risca, de a schimba ceva frumos, lin, cunoscut, nu și lipsit de surprize, ceva care mă face să mă simt autentic? Sau e doar lenea, inerția, comoditatea uneia și aceleași iubiri, de 17 ani, pentru o femeie care a știut să-mi fie alături, la bine și la rău, cu toate micile divergențe, în ciuda capriciilor mele de veșnic adolescent, în permanent freamăt, în continuă neliniște a căutării marelui secret, care, probabil, e cunoscut de întreaga populație a mapamondului, nu însă și de mine. Acum îmi vine în minte că, de fapt, nu există acest secret, trăim într-un păienjeniș și trebuie să-l acceptăm, dar oare nu tind să extrapolez propriile mele simțiri? Bănuiesc că mulți dintre voi au avut clipe de telepatie, de comunicare cu personaje din trecut, sau e numai un neîmpăcat dialog cu noi înșine? Am primit multe reacții de la persoane care au trăit aceste reîntoarceri în timp, au tremurat la întâlniri cu foste iubiri, atunci de ce să citească cineva tocmai povestea mea și a misterioasei C.?
Dar hai să revenim puțin la miraculoasele liste-forumuri de discuții. Rom-Jews există și astăzi, nu atât de activă și suculentă, la un moment dat tindea să reunească iar acele personaje virtuale care mă uimiseră, la începutul dialogurilor mele pe Internet. Pe unele le-am cunoscut personal, cu câteva am rămas în amiciție. Intrasem pe acea listă - vă amintiți?- pentru a o găsi pe C., la invitația colegului de liceu, Daniel. De curând, Daniel a vizitat Israelul, ne-am reîntâlnit după 37 de ani. Ciudat, am vorbit de multe și mărunte, parcă nu a trecut atâta timp, dar aproape deloc despre C. Și, deși am amintit și colegii de listă, sau de liste, căci am participat pe mai multe, în ultimii ani, am rămas cu aceleași nedumeriri, ce căutăm pe meleaguri virtuale, ce magnet ne atrage să scriem, să dialogăm, să citim, să ne certăm, să flirtăm cu persoane necunoscute, cu câteva litere adunate întâmplător într-un nume, sau poreclă?
Poate ne refugiem din real într-o lume a iluziilor, sperând să comunicăm cu oameni care nu ne văd, nu cunosc micile noastre slăbiciuni, poate vrem să dăruim ceva din noi, sau să primim aplauze pe o scenă secretă... Sau fugim de o singurătate, pe care nu avem curajul să o recunoaștem nici față de noi înșine, căutăm prieteni, idei, inspirații, oglinzi, sclipiri, nostalgii, rezonanțe...
Oare de ce se încing, atât de des, dispute crâncene pe aceste liste? Vrem probabil să avem dreptate, să expunem, fără rezerve, idei pe care, în viața de zi cu zi, ne jenăm să le împărtășim? În acești câțiva ani am fost membru pe câteva liste, de pe unele m-am retras, acum mă trezesc pe același forum unde am început aventurile mele virtuale, pe Rom-Jews, și pe așa-numita Lista-2, întâlnind aproape aceiași participanți. Care este mirajul acestor capcane periculoase, nisipuri mișcătoare pe ecran amăgitor, în care scrijelesc, în limba română, puținele cuvinte pe care încă nu le-am uitat? Și de ce mă exprim la plural? Doar fiecare e atras de altceva, vine cu motivațiile sale... Acum câțiva ani mi-am atârnat o lozincă pe perete, în dormitor, să nu uit că „oamenii sunt diferiți”, cu talente, pasiuni, predilecții, slăbiciuni, mereu altele, infinite combinații care dau naștere farmecului diversității.
C. a fost, pentru puțin timp, participantă, destul de pasivă, pe una din listele frecventate de mine, am adus-o pentru a o simți apropiată virtual, în aceeași societate imaginară, alături de oameni pe care îi numeam, în mod automat, prieteni. Pe acea listă am început să scriu povestea telepatiei mele cu C., pe aceeași listă am fost atacat și jignit mai târziu... Oare de ce am pus la inimă insulte și răutăți aruncate de persoane pe care nu le-am privit în ochi, sau le-am cunoscut ocazional, pentru câteva minute, și nu am avut nimic să ne comunicam? Îmi amintesc de sfatul, greu de urmat, al unei ființe minunate, pe care am cunoscut-o virtual, pe un forum, apoi și în realitate, sfat compus doar dintr-un cuvânt: DETAȘAT!
Acum îmi reapare în fața ochilor C., femeie de 55 de ani și totodată de 14, 18, și 50, aceeași C. din București, Rishon LeZion, Duesseldorf. Pentru că C. este și azi în Duesseldorf, iar eu, ați ghicit, în Kiriat Ono, la aceeași distanță la care am fost și acum câțiva ani.
Și mă întreb dacă ceea ce am simțit pentru ea a fost dragoste, sau doar entuziasmul și încercarea de a retrăi tinerețea, adusă de o briză de telepatie, sau de o furtună care a traversat Marea Mediterană. Și mă trezesc vibrând, ca la 23 de ani, când am scris poezia "Confuzie de dragoste".

Confuzie de dragoste

Există
Atâta confuzie de dragoste
În jurul nostru,
Încât, deseori,
Nu mai știm cine pe cine iubește.
Ne încurcăm
Și, vrând zadarnic să ne limpezim sentimentele
Devenim alții.

Există
Atâta confuzie de dragoste
În noi,
Încât, mergând pe stradă,
Nu recunoaștem dragostea
Și trecem grăbiți pe lângă ea,
Uitând să-i spunem: bună dimineața !

Există
Atâta confuzie de dragoste în spațiu,
Încât, zăpăciți,
Vrem să simplificăm totul
Și constituim în pripă
Triunghiuri, cercuri, prisme
Și alte figuri de dragoste geometrică.

Există
Atâta confuzie de dragoste în timp,
Încât, nedescurcându-ne,
Ne repartizăm iubirile pe vârste,
Aniversări, ceasuri de așteptare
Și amintiri.

De atâta haos,
Fără să fim întrebați,
S-a hotărât definirea dragostei;
Ni s-au împărțit buletine de identitate…
Și acum,
Întinzându-ne semnalmentele,
Încercăm să deslușim dragostea,
Strigând-o pe nume.

Din când în când,
Ne schimbăm locul,
Sufletul,
Timpul,
Cartea de geometrie,
Deseori chiar numele dragostei…
Și devenim astfel
Complici ai pâclei de dragoste.

Poate că, de fapt,
Ne place confuzia de dragoste..
Ne aruncăm în ceață,
Ne rătăcim prin haos de iubiri…
Și poate, de aceea,
În mijlocul confuziei de dragoste
Rămânem întotdeauna
Singuri.

Aici s-ar încheia telepatia. Revăd întâlnirea de la Duesseldorf, seara târziu, când C. s-a lipit de mine, m-a îmbrățișat, bătându-mă pe umeri consolator.
Și o aud pe M.: „Vlad a închis un cerc.”
Probabil însă că unda Kiriat Ono – Duesseldorf nu se va închide niciodată.

-sfârșit-

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!