poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3675 .



Cîrciuma lui Bicuță
proză [ ]
eschimoze

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [anton ]

2008-12-29  |     | 



- Stau așa cîteodată și mă gîndesc… începu Săndel. Și mi se duce privirea aiurea, trece prin pahar… prin geam… prin oameni… și nu văd nimic. Doar o ceață, adică nimic clar vreau să zic. Parcă îmi pune cineva o pînză pe ochi.
- Asta se întîmplă oricui, dacă are paharul gol dinainte, zise Bicuță. E simplu și la mintea cocoșului. Dacă vezi paharul plin, mai mult de trei secunde nu reziști, și mîna se întinde automat după pahar. Cum făcea cățeaua aia, Laika, a lu’ Pavlov, că și-acu’ mi-amintesc de la șicoală.
- Aia a zburat cu satelitul, Bicuță, îl corectă Profesorul. Pavlov avea un cîine de laborator, dracu știe cum îl chema. Oricum nu contează. E specific oamenilor introvertiți, visători. Dar poate că și Săndel are dreptate, cu paharul în față se amplifică senzațiile. Mai ales dacă e gol. Și eu am avut un șoc dintr-ăsta, cînd am vrut să scot bani de pe card și mi-a apărut pe ecran "fonduri insuficiente". Nu puteam să cred că așa repede a ajuns criza la noi, că a dat faliment banca și nu mai are bani. Pe urmă am realizat că de fapt salariul meu îl scosese nevasta cu o zi înainte. Pe unii îi apucă stările astea la volan, și atunci e belea.
- Cum adică, la volan? întrebă Micăle. Adică să ai un pahar de bere, pe bord, în fața ta și să conduci? Dar dacă se varsă?
Ceilalți o priviră ciudat, dar nimeni nu catadicsi să-i răspundă. Micăle își făcu de lucru cu niște pahare.
- Mie mi-a sosit o amendă în plic, zise Dan a lu’ Nașu. De la poliția rutieră. Mi-au dat amendă un milion și trei puncte penalizare. Cică am parcat pe interzis, în față la Penny. Mi-am stors creierii o zi întreagă să-mi amintesc cînd am parcat eu mașina acolo, că nici măcar nu e în drumul meu și nici nu prea intru în magazinul ăla. M-a lămurit nevastă-mea cînd a venit de la serviciu. Cumnatu-meu a avut nevoie de mașină, să-și cumpere un televizor, a luat-o pe a noastră și a parcat-o acolo, o juma' de oră, suficient să treacă ăia de la circulație și s-o pozeze. Acu’, după ce-am lămurit chestiunea, am recuperat banii, mai puțin punctele, că au rîs și ăia de la poliție de mine cînd le-am spus să-mi ia punctele înapoi. M-au aflat și vecinii, îi observ eu cum chicotesc cînd ne întîlnim pe scară sau în fața blocului.
- Ca în vorba aia „capra se bese și oaia pațe rușinea”, zise Bicuță. Unul face, altul trage. Cine se scoală de dimi…
- Hai, lasă-ne cu proverbele, zise Profesorul. Mai bine zi-i lu’ Micăle să ne aducă niște bere. O bere bună ține de sete, de foame și de oboseală, spun englezii. Bine, nu e cazul la noi… Na, că o dădui și eu pe proverbe.
Bicuță o strigă pe Micăle, care ieșise din cîrciumă. Micăle! Micăle! Unde ești fetițo? Asta dispare mereu cînd ai nevoie de ea, zise el spre ceilalți. Micăle apăru după un minut, cu o cîrpă în mînă.
- Al dracu’ cățel, zise ea. O pusesem la uscat afară și ăsta mi-a șterpelit-o și trăgea cu dinții de ea. Jigodia naibii, abia i-am scos-o din gură. Scutură cîrpa de cîteva ori în aer, apoi începu să șteargă paharele cu ea. Care-mi spune și mie unde găsesc niște carne de vită bună? Că mi-a zis mama să cumpăr carne de vită să pună la cîrnați.
- Găsești la Biță, răspunse Săndel. Înseamnă că ai tăiat porcul...Și nu ne-ai adus și nouă niște șorici...
- Ei, na! Am cumpărat un porc împreună cu frate-miu și l-am făcut pe din două. Din obor l-am luat, de la un țăran din Scrioaștea. Ni l-a adus omul acasă, cu căruța și l-a tăiat în curte. E drept că s-a cam chinuit că a scăpat și a trebuit să-l alergăm pe după casă și în grădină. Ne-a rupt și folia de la solar și frati-miu s-a împiedicat de o sîrmă și și-a făcut niște julituri și eschimoze. Și colac peste pupăză, porcul era bolnav, avea trichină, n-am ales decît șoriciul de el, da’ și ăla mai mult ars. Așa că am cumpărat o juma’ de porc de la un vecin, că tăiase doi.
- Echimoze, se spune corect, nu eschimoze, o întrerupse Profesorul. Adică vînătăi.
- Așa să fie, cum spuneți dumneavoastră, că le știți pe toate. Adică sînteți un fel de talpa și omega aici, în restaurant. Acu’ mi-am adus aminte că eschimozele trăiesc la Polul Nord.
- Că veni vorba de boli, zise Profesorul, anul trecut am intrat într-o bibliotecă de țară. Eram la un cerc pedagogic și ne-a invitat bibliotecara la o cafea. Și dacă tot am ajuns acolo, întreb dacă are vreo carte de-a lui Breban, că mă interesa „Animale bolnave”. „Ba, cred că o am” spune ea și se duce să o aducă. Eu mă așteptam s-o caute la „scriitori români”, dar ea trece mai departe și de unde credeți că o aduce?
- De la scriitori francezi? îndrăzni o întrebare Poetul.
- Aș! De pe raftul cu cărți de zootehnie. Că doar era vorba de animale, nu?
- Mie mi-e milă de animale cînd le văd bolnave, zise Bicuță. Cred că era o carte interesantă, m-ar fi interesat și pe mine cum se vindecă fandaxia la pisici. Am avut o dată o mîță care tușea într-una. Răcise de la bere, că-i dădeam și ei să bea, îi puneam într-un castron, și ea n-avea răbdare să se mai încălzească, o bea așa, pe nerăsuflate, cum o aduceam, direct din frigider. S-a făcut bine după un timp, dar nu s-a mai atins de lapte de atunci. Breban ăla cred că e un veterinar bun, nu scria și tratamente în cartea aia?

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!