poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1962 .



0004
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Constantin ]

2007-03-11  |     | 





Mi-aduc aminte perfect. Da, se aplauda țărănește, nu erau permise aplauze intelectuale pentru că tovarășul spunea că îl batjocorim făcând aluzie la studiile sale. Alegerile organizației de bază ale partidului au fost exact cum a prevăzut tovarășul, nu mai știu cum îl chema pentru că era cam penibil și pe vremea aia îmi plăcea mai mult de Pitagora.
Nu ascultam prea mult ce se vorbea la sedințe din două motive. Unul era că se nimerea să am întâlnire cu una dintre frumusețile municipiului, care ne putând să valorifice sistemul meu muscular alegea câte un nemembru de partid fără un sistem muscular și osos și a doua zi analiza muncii lui mi-o făcea în prezența mea și eram aspru criticat. Al doilea motiv era prietenia mea cu o mare personalitate, un om care a adunat într-o viață atâtea trăiri încât nici o sută de membri de partid nu au putut să le adune, bineînțeles și din cauza ocupării timpului cu ședințe. Omul ăsta era obsedat de faptul că locuia la etajul zece și tot încerca să facă o socoteală să afle câte luni din viața lui va sta în lift și câte aventuri amoroase pierde.

*****
Doamna Stănescu era iubită de toți vecinii și nu înțelegea de ce are o atât de mare apreciere, în afara faptului că este proprietara imobilului unde locuiam. Își amintea mereu întâmplări din cărarea vieții ei, nu le-a povestit decât după ce i-a murit soțul, spunea că nu era corect să spună lucruri ce i-ar fi făcut rău soțului care era bolnav de diabet și avea tensiune. Această minunată doamnă spunea deseori că o viață întreagă a avut o aventură cu un medic care avea cabinet medical și mergea cu soțul la cabinet ca să o consulte medicul. În cabinet intra numai ea și o oră de iubire o învăluia în trăiri de o intensitate apreciabilă, spunea ea că avea impresia că se află în spuma cascadei Niagara, pe care ar fi vrut să o vadă tocmai pentru a-și dovedi afirmația. Ce era mai interesant, spunea doamna, era faptul că soțul, de fiecare dată când o aștepta în holul cabinetului, le spunea bolnavilor care își așteptau rândul la medic numai vorbe bune despre medic. Era o dovadă a bunei înțelegeri și a compatibilității spirituale ce au avut-o ei toată viața.
- Stimați domni și doamne să știți că soțioara mea de ani de zile vine la acest doctor și are o sănătate de fier, mergem acasă pe jos și parcă zboară, este de bine dispusă, pentru că primește aici sănătate, spunea soțul.



*****
La ședințele de partid se stabileau strategiile de dezvoltare a proceselor tehnologice, viitorul automatizării sistemelor de producție, informatizare activității economice. La luările de cuvânt erau câțiva membrii care cereau să își exprime punctul de vedere. Printre aceștia era și tovarășa de la arhivă care era foarte activă pentru că arhiva se inundase și îi era frică să nu o dea afară din serviciu. Tovarășa era și iubita secretarului de partid, dar nu era voie să spună nimeni așa ceva pentru că nu erau permise asemenea relații conform codului comportamental care ne-a fost prelucrat.

*****
Amicul meu nu era membru de partid. El spunea că atunci când sunt ședințe de partid el are ocazia să-și rezolve o aventură cu nevestele care își așteptau, mai bine spus nu-și așteptau soții. Amicul meu spunea că cel mai mult adoră serviciul celor care lucrează în armată și au dese deplasări pentru realizarea aplicațiilor militare. Soțiile coloneilor erau un set de bucurii. Avea el o întâplare pe care și-o aducea aminte de multe ori când echipa lui de fotbal favorită pierdea meciul. Știa că rezultatele sunt trucate dar avea o mare pasiune pentru trăirile emoționale și se făcea că nu-l interesează aranjamentele. Odată s-a dus la o iubită când tovarășul colonel era într-o aplicație și după o seară de iubire, amândoi fiind în pat, s-a auzit un zgomot la ușă. Coloneleasa, probabil că mai avusese asemenea întâmplări, îl bagă repede sub pat în pielea goală și îi spune să stea așa că se va găsi un moment ca să-l elibereze, să plece acasă. Nu s-a ivit nici un moment, a rămas sub pat toată noaptea, cei doi au avut o trăire de dragoste deasupra lui.A plecat dimineața după ce colonelul s-a dus la serviciu. Era foarte supărat numai pentru faptul că ea l-a întrebat pe soț dacă o dorește.

*****
Bunicul meu înainte de moarte mi-a spus că nu înțelege de ce se spune că viața trebuie să o trăiești pentru a avea pe cineva care să-ți dea un pahar cu apă înainte de a te duce pe lumea cealaltă. Dar zicea că nu va dezlega niciodată enigma cea mai grea a vieții lui: politica este o curvă, sau curva este o politică?


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!