poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3427 .



Experimentul Aman - partea a I a
proză [ ]
scrisa la

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Ynightmare ]

2002-10-10  |     | 



...In seara asta am s-o fac lata, gandi Gigi Cutit, si se privi in oglinda. La cei patruzeci si cinci de ani ai sai, isi pastrase chipul destul de tanar. Ridica din spranceana si mijind ochii fioros spuse replica sa favorita. “Cu mine vorbesti mestere, esti sigur ca vorbesti cu mine?!?”. Il si vedea pe Gaman, maistrul sef care ii freca ridichea cand gresea o ascutire de cutit, racnindu-i de fiecare data:“Bai tampitule, un cutit nu esti in stare sa ascuti, pai d’aia ai ramas o calfa de rahat si nu esti strungar!”. De fapt de aici i se tragea si porecla “cutit”, ca asta era tot ce stia sa faca la fabrica, sa ascuta cutitele de strung. Da-l in masa, isi zise si scuipa in chiuveta. Acum Gigi avea alta problema, garderoba. Desi hainele sale ramasesera undeva in anii optzeci, nu isi facea probleme din cauza modei ci din cauza sacoului. Se hotara sa imbrace sacoul si pantofii de ginerica, erau inca in stare buna. Mai lua cu el ochelaii de soare verzi cu rama mare patrata, cum vazuse in filme ca poarta smecherii cu bani. Da, in seara asta va fi un smecher cu bani chiar daca trebuie sa cheltuie salariul pe o luna, asa gandea Gigi Cutit in timp ce se indrepta spre oras.
In fata discotecii Afrodita erau pe putin zece persoane care asteptau sa intre. Gigi se opri in umbra felinarului si examina situatia. Ori, ori, se gandi si isi pipai buzunarul in care avea tot salariul.

- Ia si bea o bere ca ma grabesc, si ii intinse o suta negrului care pazea intrarea
- No se boate domnu’, ca avem cu rezerveision da, ca nu, nu!
Gigi nu il vazuse prea bine, abea acum isi dadu seama ca avea in fata un negru de aproape doi metri, si ramase cu gura cascata.
- Hai bardon, nu blocam aici, zise cerberul de abanos si il impinse vreo doi metri in lateral.

La treaba asta chiar ca nu se asteptase, credea ca e suficient sa ai bani ca sa deschizi orice usa. Seara incepuse prost insa el nu era unul care se da batut asa usor. Cum se tot framanta sa gaseasca o solutie, se opri brusc din plimbarea in care batatorise trei metri patrati de iarba. Nu-i venea sa creada ochilor, in discoteca tocmai intrase Gaman dandu-i o suta tipului de la usa. Ei dracie,
asta-i prea de tot, pai sunt mai prost, isi zise mergand glont la intrare.

- Mai badengardule, banii mei ce au, nu merg aici sau ce?
- Eu nu’ntelege bine la tine, mai domnu’!
- Ziceam ca pe Gaman l-ai lasat sa intre cu suta.Pa mine de ce nu,ma?!
Negrul se uita chioras la Gigi si il intreba iritat.
- Cum se cheama la tine domnu’?
- Pai nu ti-am zis, Gaman. Ba, faci misto de mine?
- Ala Gaman cunoastem. Am spus cum zice la tine, nu intelege romaneste?
- Cum?!? Pai, ala imi zice calfa de rahat!
- Ba, tu nu injura la mine, si dintr-un pumn il proiecta pe Gigi tocmai in boscheti. Ametit inca de lovitura, se ridica enervat la maxim pentru ca si-a spart ochelarii in cadere, si tasni ca un arc lovind cu capul in burta bodygardului. Se prabusira amanadoi prin usa, rostogolindu-se prin holul de la intrare pana in dreptul barului central. O senzatie puternica de greata si de presiune craniana il tinea inca la podea, neavand putere sa se ridice. Observa in jocul de lumini al salii cum tipul cu care se batuse era bagat intr-un sac de plastic si tarat in spatele barului de doi indivizi imbracati in pardesie lungi si negre. De frica, inima incepu sa pompeze atat de mult sange in venele sale incat, sari brusc in picioare.
Se indrepta spre bar unde, un tip inalt si ciolanos turna o bautura albastra in doua pahare, facandu-i semn sa se apropie.

- Salut prietene, hai bea taria asta ca ti-ar prinde bine!
- Noroc, da de unde ma sti? ii raspunse Gigi dand paharul peste cap.
- Brrr! E tare frate, ce naiba ai pus in pahar?
- Nimic special, doar ce-ti trebuia , raspunse barmanul.

Urcand pe scaunul inalt de metal, Gigi isi tot lungea gatul sa vada pana in spatele barului, cand surprinse privirea ciolanosului care zambea ironic.

- Nu mai e, era dus atunci cand ati ajuns aici!
- Cum asa, dar eu n-am vrut sa.... El mi-a tras primul un pumn, nu sunt vinovat!!!
- Stiu, dar asta e, de fapt stia si el asta.
- Cum adica stia si el, nu inteleg, cine stia, sunteti de la politie, asa repede?!?
Simtea cum il trec toate transpiratiile si ceru un pahar cu apa.
- Imi pare rau, nu avem apa aici, numai cele doua bauturi, rosu si albastru.
- Pai, da-mi una din aia rosie poate-i mai slaba ca aia albastra.
- Nu e mai slaba, asta se bea la urma si e cea mai tare.

Gigi incepu sa gandeasca febril, setea era cea mai mica problema, cadavrul negrului trebuia gasit cu orice pret. Va spune politiei cum a fost provocat si lovit, avea si martori. Asa ar avea sanse bune sa scape mai usor, insa daca se gaseste mortul undeva pe camp, atunci e in mare rahat. Trebuie sa afle neaparat unde este.

- Dom’le.... barman.
- Haman, asa ma cheama.
- Ha..., dom’le Haman, unde l-au tarat colegii dumneavoastra pe negrul de la intrare?
- Pe Faman vrei sa spui, pai in sac erau numai hainele lui.
- Cum erau numai hainele, ca am vazut...
- Pai tu ai vazut ce ai vazut, eu iti spun ce era. Daca nu ma crezi iti poate confirma si Gaman, pe el doar il cunosti. Il chem acum.
- Nu, nu, e in ordine... Va cred! Dar cum, adica de ce, numai hainele lui?

Barmanul nu ii raspunse, se apucase sa stearga pahare pe care apoi le atarna deasupra barului. Gigi privi ringul de dans, boxele mari agatate pe o constructie din tevi cromate, tipau o muzica tehno dar o auzea infundat, ca atunci in armata, cand tipau colegii la el prin masca de gaze. Trupurile dansatorilor se vedeau neclar ca printr-o folie de plastic galben. Se hotara sa fie mai dur si sa ceara explicatii. Cand se intoarse spre bar in dreptul nasului sau era un pahar cu lichid rosu, aproape sa se loveasca de el.

- Ma mai ti mult cu mana intinsa?;intreba amuzat ciolanosul.
- Asta ce bautura mai e?
- E aia care se bea la sfarsit, e regula, altfel...
- De ce e regula, si daca nu vreau?
- Daca nu vrei e treaba ta, asa cum a fost si cu Faman, ca stia dar nu a fost atent si a patit-o.
- Pai cum asa?
- Avea dreptate Gaman, ca esti tare de cap si nu ai ce cauta aici. Nu trebuia sa treaca pragul inapoi, pricepi? Acu’ ne-am pricopsit cu tine. Hai bea, ca o incurci rau altfel!

Resemnat, bau paharul pana la fund si apoi il aseza cu grija pe tejghea de parca ar fi indeplinit un ritual sacru. Curios lucru, nu simte nimic, gustul bauturii semana cu cel de aspirina dizolvata in apa minerala.

- Mare scofala si cu bautura asta de la sfarsit, apa de ploaie, nimic!
- Pai nu e nimic in bautura, spuse barmanul si pocni din degete.

Gigi ridica mirat din sprancene si considerand ca e cazul sa se arate furios, spuse:

- Cu mine vorbesti mestere, esti sigur ca vorbesti cu mine?!? Se mai privi odata in oglinda, isi mai aranja reverele sacoului de ginerica si iesi pe usa apartamentului. Da, in seara asta trebuie sa o faca lata, chiar si daca ar da salariul pe o luna. La iesirea din bloc se intalni cu administratorul care il saluta amical:

- Lume noua, ce bine aratam in seara asta domnule Aaman!!
-Sa traiesti nea Gogu! , ii raspunse gandindu-se ca nu-i mai spusese demult cineva pe numele de familie. Ce ciudat suna Aaman... dar nu e mare branza, tot mai smecher e sa te stie lumea de Gigi Cutit.
Se indrepta spre statia autobuzului care oprea linga discoteca Afrodita. De pe cealalta parte a strazii, intr-o dubita de culoare inchisa, ciolanosul isi aprindea o tigare acoperind flacara in causul palmei.

- Esti sigur ca nu o sa-si aminteasca nimic? il intreba celalalt pasager ascunzandu-si fata in umbra.
- Absolut, serul rosu are efect garantat. Ce naiba Gaman, doar sti procedurile.
- Pacat, Aaman a fost un experiment nereusit, se intampla mereu prima oara.
- Mdea, am verificat subiectul A, acum hai sa mergem! Regulamentul asta ma omoara, mai am si mancarimi de piele de la simbioza.

In momentul in care Gigi se urca in autobuz, dubita se pierdea in intuneric. La discoteca Afrodita programul de seara abea incepea.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!