poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1929 .



masa militara
proză [ ]
armata fragment

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ionel florescu ]

2004-07-06  |     | 



Cand ora 14 isi aduna fortele si se grabeste sa apara in sfarsit, aduce cu ea un soare nebun, oltenesc , care , nefiind soldat nu-i intelege pe aia in verde ce stau aliniati acolo jos ca pe o tava cu flacari. Betonul arde si cizmele parca se topesc in picioare iar pe sira spinarii curg rauri de sudoare. Nimic nu e mai crunt decat sa stai acolo sub biciul de caldura si sa asculti elucubratiile unui locotenent care oricum si maine va spune acelasi lucru. Ca totul sa fie praf , lentului i se pune pata sa intrebe din regulamentul militar iar nefericitii care nu stiu au de a face cu caporalul sau adio plecat acasa.Cu fata ca racul Andrei transpira injurand momentul cand a aparut pe planeta si se tine de arma ca sa nu lesine.Daca nu o face el o face altul din plutonul vecin.Pusca se loveste de ciment cu zgomot iar privirile se indreapta catre nefericitul soldat.
-Duceti-l la marginea platoului! Sa aduca cineva apa!
Se termina calvarul si urmeaza masa.Plutoanele se aliniaza cuminti unul dupa altul iar ofiterul de serviciu isi loveste nervos tocul portarma.
-Ba daca nu va aliniati stati aici pana la 16! Si sincer mi se rupe!
-Alinierea! Hai ca deja plutonul 1 e mancat iar noi...
In armata , cand intri la masa te izbeste mirosul de oua fierte, de sudoare, urletele gradatilor de serviciu si mustele. Sunt cu sutele si nu respecta nici o ordine, nici un grad. Stai cu tava la coada si iti iei pranzul constand intr-o ciorba fierbinte amestecata cu toate: cartofi, taietei, carne, legume si multe altele dar sincer nu ai timp sa te gandesti la ce mananci. In functie de zile primesti friptura cu cartofi prajiti sau cartofi pireu sau cartofi natur cateodata varza.Fetele de masa au pe ele meniurile de la contingentele trecute asa ca pofta buna!
Am uitat sa spun ca se mai da prajitura , sau mar, sau para, depinde.Vi de la cuptor iar ciorba arde si continui sa te simti ca intr-o sauna, continui sa mananci cu pofta ca e cea mai buna masa pana la urma.
Cu sticla de apa minerala soldatul Andrei se taraie catre dormitor si patul pare o binecuvantare.Somnul il cuprinde si doar o zgaltiitura zdravana-l trezeste:
-Afara la apel! Afara ca-i nervos lentul!
O alta cruzime e sa fi trezit din somn cand te simteai mai bine si sa trebuiasca sa ajungi din nou in cuptor. O zi a mai trecut din viata de soldat.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!