poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6943 .



Dan Perșa - Cu ou și cu oțet
articol [ Carte ]
Semnal editorial - apariție aprilie 2007

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [persadan ]

2007-06-15  |     | 



"Cu ou și cu oțet (hărțuire textuală)" - Ed. CR


Între cărțile de referită publicate în ultimii ani, romanul lui Dan Perșa (Cu ou și cu oțet, Editura Cartea Românească, 2007) va ocupa, cu siguranță, un loc de frunte. Afirm aceasta în cunoștință de cauză, ca unul dintre cei care (mulți, puțini) chiar am/au citit multe dintre aparițiile din beletristica acestor ani. Subintitulat „hărțuire textuală”, romanul reușește o dublă performanță, trezind interes atât din perspectiva conținutului (adesea provocator și incitant) cât și din perspectiva strategiilor textuale adoptate, vizând recuperarea unor modalități clasicizate, suprapuse peste buna experiență a practicilor moderniste, postmoderniste, postpostmoderniste, reunite și conduse spre altceva.

Dan Perșa își propune și reușește, în mare parte, să nu respecte vreun canon anume, să manipuleze text și cititor, într-un roman de foarte bună calitate, bine articulat, provocator pe toate nivelele, fără stridențe, demonstrând astfel că resursele prozei contemporane sunt nebănuite. (Constantin DRAM, Convorbiri literare)

----------------------------------------------------------
Ceea ce ar putea părea o carte în răspăr se dovedește în realitate un mare roman, a cărui vigoare vine, în primul rând, din puterea imaginatorie rară îmbinată cu o ușurință a mânuirii frazei, care fac din Dan Perșa unul dintre prozatorii de astăzi cei mai valoroși. Cred în destinul acestei cărți și în faptul că autorul însuși e un arheolog aidoma personajelor sale care sapă necontenit. Numai că în Cu ou și cu oțet dezgroapă, în urma unui laborios proces narativ, unul din cele mai bune romane scrise în ultimii ani. (Adrian JICU, Observator cultural, 17 mai 2007)

----------------------------------------------------------
Fantezia dezlănțuită a lui Dan Persa și umorul său când grotesc și negru, când carnavalesc ne dau cel mai atractiv și cel mai profund roman al acestui prozator care nu a încetat sa creasca valoric de la debut și până acum când, în pragul împlinirii unei jumătăți de veac, își publică, putem spune, capul de operă. Timid și retras în viața de zi cu zi, în scris Dan Perșa este tot mai dezinvolt și ajunge cu acest roman să se arate un scriitor-orchestră. Roman ironic, parodic, cu planuri vaste, dar si cu dezvoltari verticale surprinzătoare, „Cu ou și cu oțet“ provoacă și încântă prin ingeniozitatea mobilizată deplin a autorului. (Horia Girbea, Săptămâna financiară, NR.110, 14 MAI 2007)

---------------------------------------------------------------

Romanul nu se lasă repede secătuit, pătrunzând în adânc prin tot mai meșteșugite exprimări. „Foarte sofisticata țesătură textuală, care presupune o mare dexteritate stilistică și o minte limpede, capabilă să rămână insensibilă la cîntecele de sirenă ale poveștii” (Tudorel Urian, „Rom. lit.”, nr.1, 2007) e verificabilă și în romanul Cu ou și cu oțet, dar naratorul însuși devine aici personaj, într-un ușor travesti nominal. (...) Această comedie a literaturii – amestec de întâmplări verosimile sau vizibil livrești, de stiluri diferite – pare a îndreptăți afirmația lui Balzac: „Noi facem realitatea”, pentru a putea adăuga: ficționalul ne croiește. Din această perspectivă, ironia naratorului apare salvatoare. Într-o lume – romanescă ori nu – în care fantasmele sunt suverane, e necesar ca cineva să țină hățurile. Altfel, rătăcirea/nebunia ar fi atotstăpânitoare. (DANIA-ARIANA MOISA, "Ramuri", 5/2007)

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!