poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2029 .



ClimatePrediction.net
eseu [ ]
apărut în revista "Știință și Tehnică"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [eeaotly ]

2011-03-24  |     | 



ClimatePrediction.net este un program înrudit cu Seti@home. Numai că spre deosebire de mult mai celebrul său „frate”, climateprediction.net nu mai scrutează adâncimile cosmosului în căutarea vieții și inteligenței extraterestre. Dimpotrivă, el se apleacă asupra vieții ce există deja pe Terra, și încearcă să afle ce îi rezervă viitorul – climatic – al planetei noastre. Pe scurt, climateprediction.net e un program destinat realizării de predicții climatice.

Necesitatea obținerii unor astfel de predicții este evidentă – deja nu doar studiile științifice, ci și observația directă ne indică faptul că la nivel global clima suferă schimbări majore. Cât de dramatice și de rapide vor fi acestea pe viitor, și ce înfățișare vor lua ele, cu greu se poate spune însă cu precizie. Cert e însă că secolul nostru va fi martorul a numeroase prefaceri climatice, și implicit, ecologice și sociale.

Istoria proiectului climateprediction.net începe în 1999, în Marea Britanie, odată cu publicarea de către Myles Allen în revista Nature a unui articol intitulat „Fă-ți singur predicții climatice”. Ulterior – adică începând încă din anul 2000 proiectul s-a bucurat de implicarea unor importante instituții printre care se numără: Laboratorul Rutherford Appleton, Met Office, Oxford University, Massachussets Institute of Technology, University of Reading. Din anul 2004, climateprediction.net beneficiază, întocmai lui seti@home, de platforma BOINC (Berkley Open Infrastructure for Network Computing).

Ideea care stă la baza proiectului climateprediction.net este următoarea: dacă se supraestimează viteza și amploarea schimbărilor climatice, există riscul să ne panicăm exagerat de mult și să învestim sume uriașe în încercarea de a evita o problemă care în realitate s-ar putea dovedi că nu este într-atât de gravă. Pe de altă parte, dacă subestimăm importanța acestor schimbări, vom sfârși prin a lua măsuri mult prea puține și mult prea tardive, în credința greșită că problemele de mediu vor fi îndeajuns de reduse pentru a fi ușor de gospodărit și că acestea vor „intra în scenă” în mod gradual. Evident că, pentru a ști exact ce trebuie să facem este necesar să știm cu precizie cum vor evolua lucrurile. Dar acest fapt presupune analizarea unui număr uriaș de date, sarcină pe care, firește, nici chiar cel mai avansat ordinator actual nu o poate îndeplini de unul singur.

In atare condiții a devenit deja o „modă” ca programele de cercetare complexe ce necesită o putere de calcul uriașă, să fie realizate cu ajutorul entuziaștilor de pretutindeni. Programul climateprediction.net nu face nici el excepție. În cazul său însă, cei doritori au la dispoziție mai multe modalități de participare - ei pot alege să ruleze programul original, un model climatic, sau chiar o versiune a programului special destinată utilizării în școli. În clipele de răgaz, când procesorul nu este solicitat, programul afișează o imagine tip screensaver care oferă participanților posibilitatea de a urmări întregul proces în plină desfășurare.

Inițiatorii proiectului sunt deschiși la sugestii și oferă de asemenea, tuturor participanților posibilitatea de a interacționa și de a face schimb de opinii. De altfel, participanților li se oferă numeroase facilități interesante. Astfel, programul poate fi instalat atât pe platforme Windows, cât și Mac ori Linux. De asemenea, pe saitul oficial mai pot fi găsite cursuri gratuite și materiale didactice bazate pe acest proiect. Iar specialiștii care vor să se alăture acestei inițiative sunt bineveniți, ei fiind invitați printre altele să vină cu propuneri de noi proiecte în care să poată fi incluse datele oferite de climateprediction.net.

Pe scurt, climateprediction.net este destinat deopotrivă specialiștilor, școlilor și publicului larg, iar importanța sa ține de domeniul evidenței.

Mai în glumă, mai în serios, astăzi nu mai trebuie să te numești Bruce Willis ca să fii salvatorul lumii, și nici nu e necesar să te înfunzi într-un laborator subpământean, super-dotat și ultrasecret pentru a ajunge un cercetător. E suficient doar să intri la adresa de internet http://www.climateprediction.net


Revista „Știință și Tehnică” 2006

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!