poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 62 .



Despre modernism
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-03-15  |     | 



Modernismul, este o mișcare, culturală, artistică, ideatică, care include arte vizuale, arhitectura, literatura progresivă, muzica de toate genurile, care a apărut în secolul XX și care implică negarea tradiției.
Modernismul promovează nonconformismul, inovația, cercetarea tehno-științifică, libertatea de expresie, promovează idea de progres pe toate planurile existențiale., dar mai ales în domeniul literar și artistic.
Eugen Lovinescu a fost primul theoretician al modernismului, ideile sale inovatoare au fost promovate în cultura românească prin cenaclul și revista Sburătorul, la care acționa pe post de critic literar, a pus bazele modernismului în literatură.
Modernitatea trece prin continua schimbare, în arte, în cultură,, în știință, este evidențiată în manierele comportamentale, în vestimentație, în confortul material și cel psihologic, face trecerea de la rural la urban.
De menționat este faptul că a apărut în perioada interbelică evidențiind o reacție împotriva realismului.
Omul actualității moderne este în plin efort de descoperire a valorilor, a minunilor existențiale, dornic să și le însușească.
În literatură precum și în arte modernismul este considerat parte integrantă din analiza psihologică.
Modernitatea se reflectă mult în tipologia omului intelectual, cu mari aspirații către desăvârșire, către absolut.
Întrebările existențiale ale omului modern, intelectual își află răspunsurile în profunzimea conștiinței interioare, mult mai mult decât în conștiința colectivă exterioară.
În literatura modernă temele sunt căutări și desfășurări psihologice de adevăruri incontestabile, ca valori spirituale, operele devenind tezaure naționale, culturale, apelând întotdeauna la analiza psihologică.
Știința modernă reflectă capacitățile intelectuale, inovatoare, creatoare, salvatoare al umanității, desfășurate pe cele mai înalte planuri de evoluție.
Descoperirile științifice, realizările depășesc așteptările majorității oamenilor, care asigură un confort de existență, fenomenal, ultramodern.
Concentrată asupra modernității constat cu revelație că este glorioasă, înaintemergătoare, generează prosperitate, abundență, produce fericire pe toate planurile existențiale, merge paralel cu tradiția, duce lupte să diminueze sărăcia la maxim.
Nu în ultimul rând modernitatea validează avangardismul, promovează futurismul și direcționează mentalismul.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!