poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4295 .



Inteligenta Artificiala
eseu [ ]
Introducere

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [aid ]

2005-10-09  |     | 



Artificial Intelligence constituie un subiect fierbinte pe multe forumuri astăzi,de asemenea în multe laboratoare si case de soft. Armata încearcă să înzestreze roboti să înlocuiască oamenii, jocurile tind sa devina mult mai realiste si creatorii de instrumentatii si designerii de ambiente încearca ii perfectioneaza să facă viata noastra mai facila.
Unele dintre întrebări problematice: este inteligenta artificială un lucru bun? Fara indoiala ca astfel pare:) Imaginati-va venind acasă de la o zi dificila la birou si masina Dvs inteligenta de spălat nu numai a spălat si a uscat hainele dvs, dar le-a si împăturit. Mâncarea dvs vă asteaptă, dar nepregătit cu mâinile umane, ci frigiderul dvs inteligent a expediat hrana la cuptorul dvs, care a gătit-o pentru dvs. Televizorul s-a aprins direct pe postul care difuzeaza emisiunea preferată, asortandu-se mesei. Dupa terminarea mesei, vasele de bucătărie sunt colectate de un robot si puse masina de spălat vase. Un aspirator de praf inteligent vine si curătă suprafata unde dvs ati mâncat, colectand orice firimituri. Daca hotărâti să vorbiti cu câtiva prieteni, astfel spuneti televizorului sa formeze niste apeluri telefonice si se conectează la câtiva oameni la acelasi în acelasi timp creând o videoconferintă, fiecare participant fiind vizibil intr-un colt al ecranului. Dupa incheierea conversatiei, poate aveti chef de un joc, iar televizorul va solicita numele jocului, precum si daca doriti sa jucati cu el sau cu altcineva. Dacă optati pentru a 2a varianta, sunteti îndată conectat la internetul, dacă nu, puteti juca cu unul dintre adversarii cei mai tari, calculatorul inclus în televizor. Iata si câinele! Este vorba despre unul pe care nu este necesar sa il hraniti: câinele Sony, un mic robot simpatic, care actionează mai mult ca un câine real. Va jucati cu el pentru un timp ce, dar primiti îndemnul:) În baie, toaleta va examina toate deseurile si, dacă descopera ceva in neregula, va lua legătura cu doctorul dvs imediat. Cand vi se face somn, intrati in camera unde norii plutesc pe tavan. Va intindeti si o voce linistitore întrebă: "ora la care eu voi trezi si ce vreti sa ascultati?" Dvs spuneti vocii (o componenta a calculatorului din TV) a vă trezi la 7:00 sunt si sa ascultati oceanul 10 minute.
Suna toate acestea bine? Multe dintre acestea există deja. Pe cat creăm noi dispozitive mai inteligente si mai mai inteligente decat inteligente, devenim mai aproape de a crea viata? De la ce punct devine ceva constient? Poate un calculator vreodată deveni astfel de destept, incat sa fie ca o fiinta vie? Unii oameni cred că noi insine nu suntem nimic mai mult decât calculatoare organice, care au fost programate si oferă genele noastre ca proba in acest sens. Una dintre probleme care există astăzi este cum poti spune cu certitudine dacă ceva este cu adevărat viu. Dacă noi am putea construi robotul perfect, care ar putea să interactioneze cu oamenii, fără sa fie detectat ca masină, l-am considera pe acesta viu? Multi ar spune da, iar multi nu. Ce care sustin aceasta teza argumenteaza ca robotul poate la decizii de unul singur, care sunt echivalente cu deciziile pe care fiintele umane, astfel incat el teoretic trebuie să trăiască. Cei care neaga, sustin ca el urmează pur si simplu un program creat de om si el este o masină lipsita de suflet.
Dacă noi am invata un animal sa reactioneze intr-un mod anume intr-anume conditii, această inseamna ca l-am programat si ca nu este viu? Dacă noi oferim câinelui un os, dar numai dacă stă in picioare si da din coada, inseamna aceasta ca nu este viu, ci programat? această el este nu viu dar un program? Se pare că programarea nu este exclusiva vietii sau cunostintei. Unii spun că calculatoarele sunt tocmai un mănunchi de circuitele electrice. Eu le spun evocator ca fără electricitate, corpul uman e o grămadă de piele, oase si organe. Se pare că am eliminat electricitatea ca măsura ce masura de negare a viată la masini. După aceea, există aceia care spun: calculatoare nu sunt vii, deoarece ele stiu numai ce este programat în ele. Le voi reaminti acestor oameni ca exista programe dinamice, care permit masinilor a învăta independent. La urma urmei, nu este oare aceasta calea pe care noi învătăm: suntem programati( scoală) si de asemenea învătăm niste lucruri de unul singur (programare dinamica)? Retelele neurale dezvoltă acea comportarea mimica a creierelor noastre umane. Creaturile computerizate sunt create astfel incat pot să învete, sa imbatranească, sa procreeze si în cele din urmă sa moara. Desigur, aceste făpturisunt foarte primitive, raportat la stindardele noastre.
Cu certitudine, viata nu este ceva usor de definit. Webster's Dictionary exprimă clar că viată este "calitatea care deosebeste un corp vital si functional de un corp mort." Să se pară oamenii Webster să ia în consideratie numai existentele organice ca fiind capabile de viata, de vreme ce ei implica un corp mort ca necesar pentru non-viată. Incă se află o a doua definitie in Webster care postuleaza ca viată este un principiu sau o fortă care este luată în consideratie să stea la baza calitatii distinctive a anumitor existente. A fi animat este acum o cerintă a vietii.
Si Uniunea Sovietica, si Statele Unite au construit în timpul războiului rece, ceea ce la momentul respectiv a fost luat în consideratie supercalculatoare extra care ar putea să ia decizii in fractiuni de secunda de a lansa rachete împotriva tărilor care au lansat rachete împotriva lor, dar ambele sisteme dovedite imperfecte. Aceasta a dovedit că nu este usor a invata o masină a învrednici un plan pentru fiecare eventualitate. Noi am avansat complet de la acele zile. Acum multi dintre noi avem calculatoare mai puternice pe birourile noastre decat acele de atunci. La un anumit moment, vom putea să comunicăm cu calculatoarele noastre in acelasi mod cum comunicăm cu alti oameni. Când aceasta se va întâmpla, cu ce ne vom confrunta?! Dacă noi putem de fapt să purtam o conversatie inteligentă dinspre calculatorul nostru, atunci cel putin unii oameni vor începe să întrebe ce am creat. Imaginati-va ca într-o zi dvs vreti să indepartati o parte de la calculator pentru folosire în altă parte si calculatorul plânge. Veti simti ca calculatorul devine de sine-constient?
Acum iată o întrebare care rastoarna multe prejudecati. Dacă vom fi în măsură într-o zi să pentru a descărcam continutul unui creier uman într-o masină, va deveni acea masină de sine constientă, cu altă cu alte cuvinte, va trăi? Imaginati-va o masină care actionează tocmai ca dvs! Acest este cu bataie mai lunga, dar dacă noi am putea să descărcăm continutul unei masini inteligentă în creierul uman, acea persoană va înceta să mai fie umană si a trăi? Probabil il vom lua în consideratie ca viu datorita functiilor organice ce inca functioneaza. Eu banuiesc ca prin trecerea timpului, noi apropiem exponential de viata masinilor si într-o zi va trebui sa decidem dacă viata de masină este într-adevăr viata.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!