poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2009 .



Elogiu
eseu [ ]
Constantin Nenițescu și DEX-ul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-02-18  |     | 



Lumina picură în sufletul meu imaginea neamului nostru plin de geniu și putere de muncă. Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la apariția lucrării "Dacia preistorică" a lui N. Densușeanu, cel care a înțeles că titanii din mitologia greacă sunt strămoșii noștri. El, ca și Mihai Eminescu sau Constantin Nenițescu (de la a cărui naștere s-au împlinit anul trecut o sută de ani) sunt niște titani.
Profesorul C. Nenițescu, un om cu o cultură vastă și un mare profesor creator de școală, a intrat în eternitate în 1970, lăsând adevărate "Biblii" de Chimie generală și Chimie organică. A prestat o muncă titanică prin activitatea sa. Școala românească a avut numeroși mari dascăli. Prețuirea unor asemenea oameni nu se poate face decât la superlativ; capacitatea de muncă și geniul lor creator nu au grad de comparație. Tot în aceiași termeni putem vorbi despre epoca bronzului, căci mai mult de jumătate din descoperirile de obiecte specifice din toată Europa aparțin spațiului românesc. D. M. Pippidi, referindu-se la Iliada lui Homer, precizează că aceasta "descrie o civilizație a bronzului." Vorbind despre civilizația Minoică remarcă faptul că pentru obținerea bronzului cretanii trebuiau să procure cositor din Europa Centrală. Din Chimia generală de C. Nenițescu aflăm că "Aproape singurul minereu de staniu exploatat este casiterita, bioxidul de staniu. Staniul a fost cunoscut din cele dintâi timpuri ale civilizației omenești. Aliajul său cu cuprul, adică bronzul, este menționat în epopeile lui Homer. Din termenul grecesc cassiteros se trage și cuvântul românesc cositor." Este excepțional în comparație cu DEX-ul și Dicționarul Enciclopedic. Autorii lor afirmă că termenul cositor provine din slavă, iar casiterita din franceză, apoi slavă și în ultimul rând din greacă. Deci un termen vechi de peste patru milenii este considerat ca fiind adus de niște nomazi de la începutul evului mediu (la trei milenii după epoca bronzului)... Este adevărat că Iliada aparține culturii elene, dar când noi produceam și prelucram bronzul, cele patru triburi aflate la originea elenilor (ionienii, dorienii, aheii și eolienii) încă nu părăsiseră nordul peninsulei Balcanice. Aici, acum 5.000 de ani, traco-geto-dacii începuseră, prin titanii închiși în "temnițele" de la Tărtăria, "să scrie" istoria lumii. Ca-si-terita este un minereu care se găsește în filoane hidrotermale și în aluviuni, de aceea el poartă numele de ca și tera - adică asemeni pământului din măruntaiele căruia iese odată cu apele termale. Uimitoare mi se pare capacitatea de producție a înaintașilor noștri, dacă numai în două situri arheologice s-au descoperi cinci și respectiv trei tone de obiecte din bronz.
Ar fi minunat dacă am încerca să ne prețuim înaintașii și opera lor titanică. Nici o carte nu se scrie ușor, cum din nefericire afirmă unii tineri despre tratatele de specialitate. Poate a sosit timpul ca dascălii să se prețuiască mai mult și să insufle tinerilor mai mult respect pentru munca celor ce-și dăruie învățătura și altora. Poate că putem cu toții să-i încurajăm mai mult pe dascăli, iar aceștia să se manifeste ca adevărați titani, și să răspundă astfel încrederii noastre.

Cameia Tripon

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!