poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2806 .



Sărbătoarea Luminii
eseu [ ]
Gauss și Paștele ortodox

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-04-12  |     | 



Sărbătoarea Luminii

În noaptea de Înviere preotul ne îndeamnă: „Veniți să luați lumină!”; apoi unii credincioși merg la mormintele celor dragi pentru a duce lumină.
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea savantului Carl Friedrich Gauss (1777-1855) și o lună de când Papa Ioan Paul al II- lea a trecut Porțile Cerurilor. Să le dăm lumină prin gândurile noastre. Poate nu întâmplător numele Wojtyla seamană cu Voicilă care a fost purtat de mulți boieri moldoveni. Așa cum poate nu din întâmplare Nostradamus scria că poporul român de pe paralela 45, Mesopotamia Europei, a fost și va fi strălucitor. Poate nu întâmplător germanul Gauss a descoperit formula de calcul a zilei în care se săbrătorește Paștele: 4 aprilie+X+Y (unde X și Y se calculează în funcție de an) - și care pentru anul acesta este 1 mai, iar pentru anul viitor este în 23 aprilie. Unii vorbesc de un fenomen unic, de aprindere a unei candele sau lumânări în Ierusalim doar în timpul slujbei ortodoxe de Înviere. Poate nu-i o întâmplare că în 1964 s-au întâlnit pe Muntele Măslinilor Patriarhul ecumenic Athenagoras (aromân după mamă) cu Papa Paul al VI- lea, iar un an mai târziu au ridicat reciproc anatemele care au fost spuse la Marea Schismă din 1054. Poate nu întâmplător Papa Ioan Paul al II -lea (numit de unii Papă al Soarelui) s-a născut în timpul unei eclipse și a venit în România cu trei luni înaintea unei eclipse totale de soare pentru a întări binecuvântarea pentru construirea Bisericii Întregirii Neamului, rebotezată Biserica Mântuirii Neamului - ceea ce a dus la întârzierea construcției, căci pământul a „fugit” de temelia ei. Ca Biserică a Întregirii Neamului, reprezintă acoperișul (dach în germană, dak în olandeză) pentru neamul întreg (din care fac parte și românii), mai ales în vremuri tulburi. Mântuirea depinde de fiecare dintre noi - prin faptele bune, prin iubire și sacrificiu pentru tot ce este pozitiv.
Creștinismul are un mare învățător, pe Iisus, și o venerație pentru mama lui, pe care Dumnezeu a ales-o. Ioan Paul al II- lea, care a reușit să reunească și dincolo de mormânt oameni și personalități diverse, a rostit la București două fraze care vin să întărească un destin care încă nu s-a manifestat: „România este Grădina Maicii Domnului” și „Am venit să contemplu chipul lui Cristos în Biserica voastră”. După cum se spune în Biblie prima biserică este în sufletul nostru, clădită pe credința în Dumnezeu, iar noi suntem cei care locuim în Grădina binecuvântată de El. Actualul Papă, Joseph Ratzinger (ne duce cu gândul la termenul rațiune și la numelui avocatului Ioan Rațiu care în 1866 s-a opus alipirii Transilvaniei la Ungaria) și-a ales un nume, Benedict, adică „Bună zicere”; chiar dacă nu are un talent de poliglot, va fi emisarul cuvântului și al dialogului spiritual în lumina rațiunii și sub lancea (ger în germană) unui om sincer (gera’de în germană).
Fie ca Lumina de Paști să curețe rănile trecutului și să vegheze viitorul nostru, al tuturor făpturilor din lume - oameni, vietăți sau lucruri.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!