poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1876 .



Imperiul Matrix și Big Brother
eseu [ ]
spectacolele lumii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [barbosul ]

2009-02-04  |     | 



Din ce în ce mai mulți muritori de rând ne dăm seama de imposibilitatea evadării din Sistem. Unul dintre factorii care vin să întărească cele spuse și care a iscat dezbateri furtunoase este și cel referitor la Legea nr. 298/2008, privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii electronice destinate publicului, sau de rețelele publice de comunicații. Părerile sunt împărțite, unii sunt pro, (ce-i drept foarte puțini) cei mai mulți fiind împotriva acestei legi.
Problema nu este chiar așa simplu de tranșat. Românii care au trăit înainte de ``89, care au suferit (și în multe cazuri au plătit cu viața derogarea de la sistem) sunt mai refractari la astfel de procedee, care lezează libertățile individuale. Sunt întrutotul de acord cu ei. Însă, trebuie avut în vedere faptul că această lege nu este de sorginte românească.
Intrarea României în UE a adus și privilegii, dar și condiții și obligații. România nu este singurul stat care a adoptat această lege. De exemplu, în Austria, în 2007, au avut loc, în toate marile orașe, demonstrații de protest împotriva adoptării acestei legi. A fost un scandal uriaș, mai ales pe străzile Vienei. Cu toate acestea, legea a intrat în vigoare.
Facem parte cu toții din același Sistem. Gândim, acționăm și trăim în funcție de cum ne permite sau ne dictează Sistemul. Vorbesc despre sistemul global, acel global village, unde imaginea de ansamblu ne depășește puterea de înțelegere, capacitatea de a vedea clar esența lucrurilor, respectiv la ce stadiu de evoluție ne va duce vectorul evenimentelor.
Fenomenul globalizării, nu a început doar de câteva decenii, este mult mai vechi. Marile imperii, de-a lungul istoriei, au pus umărul la realizarea planului de unificare universală, prin influențarea forțată a limbii, a sistemului de guvernare, a sistemului legislativ, precum și ale aspectelor de zi cu zi ale popoarelor lumii. Pe lângă aceste imperii, societățile secrete și-au lăsat și ele amprenta pe fața istoriei, lucrând din umbră, extrem de subtil. În zilele noastre, Organizațiile Internaționale (UE, NATO, ONU și mai ales, SUA – acolo locuiește, deocamdată, Big Brother - ) dispun de puteri și resurse inimaginabile, menite să ducă la consolidarea Sistemului, prin manipularea în masă. Nu te poți sustrage Sistemului, nici ca națiune, nici ca individ. Ca spectator poți avea norocul să ai o viață liniștită, dar poți avea și o viață al dracului de dificilă. Depinde cu cine te împrietenești…
Revein la legea care ne privește, adică ne ascultă. Ca oameni onești, nu cred că trebuie să ne facem prea mari probleme. Oricum, suntem înregistrați de când ne-am născut. Oferim atât de ușor și conștient datele personale când cumpărăm ceva în rate, sau, mă rog, în leasing, când facem diferite abonamente sau când ne înscriem ca membri în diferite societăți, cluburi sau instituții. Dacă plătești cumpărăturile cu cardul, foarte ușor se poate afla ce ai cumpărat, de unde și când, altfel spus, unde te-ai aflat la un moment dat din viață.
Și, dacă luăm în calcul și Internetul, ar trebui să ne luăm câmpii și să fugim cu viteza luminii. Pe FaceBook-ri, în Online Communities, pe platformele de chat, vorbim dezinvolt despre noi, ne oferim pozele, de grup, individuale, de familie, ne expunem pasiunile, hobby-urile, ne ținem jurnale zilnice, etc, etc. Oare câte persoane, care se înscriu pe astfel de site-uri și platforme, au citit termenii și condițiile de confidențialitate ale acestora? Cred că destul de puține. Ca membru al unei astfel de comunități poți accesa aproape orice cont, respectiv ID, poți afla numeroase date despre alte persoane. Aceste facilități nu sunt doar fructul progresului, rodul întâmplării…
Pe de-o parte, aceste libertăți și posibilități uriașe de comunicare între indivizii planetei, nu cred că vor putea fi agreate de nici un guvern regional, și cu atât mai puțin de unul mondial.
Iată ce spune un general american (John Abizaid): “Trebuia să pătrundem în acest spațiu virtual…trebuie să înțelegem că spațiul virtual este un front de luptă care necesită atenție și vigilență constantă. Nu este suficient doar să-l privim….”(InfoCon.ro)
Pe de altă parte, tehnologiile folosite la interceptări și - mai nou - biometria, ar putea îmbunătăți securitatea noastră, fără a transforma orice individ într-un inamic - dacă acesta nu se conformează Sistemului - toate astea ar putea fi benefice, DACÃ, sunt folosite corespunzător. Cine poate garanta asta ??
Să nu ne amăgim, să nu ne mințim. Realitatea ne pleznește usturător peste față.
Cineva vrea să „ne facă din vorbe.” Faptul că te știi tot timpul sub lupă este un sentiment al dracului de neplăcut, care duce la diminuarea încrederii în sine, la frică și teroare și - nu în ultimul rând - la resemnare. Aici este pericolul. Poate că acesta este scopul. Un OM resemnat este vulnerabil, foarte ușor de manevrat. Iar, dacă mi se și spune că această lege este necesară pentru combaterea crimei organizate, pentru siguranța națională (într-un global village ?!!), pentru combaterea traficului de droguri sau de carne vie, atunci… mă apucă râsul…sau plânsul?!
Cinstiți pământeni, stați liniștiți! Trăim în imperiul Matrix-ului. Big Brother știe tot. Va avea grijă de noi… cu dăruire și scrupulozitate…Nu ne va trimite în Siberia… ca tătuca Stalin…

Să auzim de bine!




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!