poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2188 .



Schimbari
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Packal ]

2006-08-21  |     | 



Titlul e totuși general, în ziua de azi sunt schimbări în multe din aspectele vieții. Mă voi referi însă la schimbările din mentalitățile noastre privind dragostea, iubirea dintre bărbat si femeie. Și schimbările acestea privind aceste sentimente sunt atât de mari încât dragostea adevărată aproape că nu mai există. Se pierde undeva prin fața televizorului, se mai pierde când sunt răsfoite fel și fel de reviste pline de idei așa-zise moderne, se pierde puțin câte puțin când adolescenții au mereu discuții foarte "mature" privind relațiile, dându-se sfaturi cum să ai cât mai multe relații și să nu pui suflet, orice ar fi. Parcă se pierde chiar ideea dragostei. Și se pierde ușor-ușor pentru că sunt promovate atât de mult sexualitatea excesivă, așa-zisa distracție în ideea de a-ți trăi viața la maxim. Sunt multe persoane care își doresc pur și simplu o viață ca în reviste, atât! Aproape toți urmăm orbește ideile acestea de "a face astfel, că așa e la modă". Și pentru că trăim în așa numitul "secol al vitezei" totul trebuie să aibă loc cu viteza a șasea. Chiar și dragostea. Nu mai are nimeni răbdare. Iubirea adevărată apare totuși în timp, trebuie întreținută cu o anumită responsabilitate chiar dacă între cei doi lucrurile merg bine pentru că e și multă pasiune. "Te iubesc" trebuie spus în momentele potrivite, nu oricum, nu pentru că sună bine. În "înțelepciunea" pe care o întâlnim chiar fără să vrem zi de zi la diverși oameni una din ideile de bază e că dacă nu se ajunge la sex după o perioadă, să zicem de 2-3 săptămâni, n-are rost, fă-ți altă relație. Unde e farmecul acela de a cunoaște o persoană ușor-ușor, de a nu te grăbi ca bezmeticul, de a fi foarte atent și totuși de a lăsa unele lucruri să vină de la sine, de a fi deschis unul față de altul, de a pune suflet într-o relație? Mulți însă ne pierdem capul zi de zi, ne hrănim doar cu iluzii. Însă nu cantitatea contează, ci calitatea. Și mai grav e că se pierde ușor-ușor și responsabilitatea pe care fiecare dintre noi trebuie să învațam să o avem, nu numai în ceea e privește dragostea, ci în ceea ce privește tot ce ține de viața noastră. Puțin dramatic, din ce în ce mai multe persoane își doresc doar o relație scurtă, fără nici un fel de obligații. Nu mai vrea nimeni să se implice cu adevărat. Și ca să continui ideea aceasta cu lipsa de responsabilitate care apare din ce în ce mai mult, pot să mă refer și la cum este abordată la noi în țară ideea de a face o carieră, de a parcurge drumul acesta de la școală la locul unde vei lucra. Astfel,școala e mai mult o joacă, liceele se fac mai mult prin baruri, facultățile la fel și cei mai mulți dintre absolvenți se angajează pe unde pot, nu au nici o idee în legătură cu specializările care sunt trecute pe diplomele lor fără nici o valoare pentru ei și mulți speră la "relațiile lui tata" ca să se angajeze. Serios vorbind,așa ceva nu se mai poate!!
Revenind la schimbările privind dragostea, aspectele mediului în care creștem, în care trăim și noi oamenii de zi cu zi formăm un fel de puzzle care practic ascunde orice speranță. În ziua de azi barurile și discotecile sunt centrul vieții sociale în ceea ce ne privește pe noi, tinerii. Astfel că mulți dintre noi avem doar dorința de a epata, având alături femei frumoase și bani în buzunar. Din păcate acesta e idealul multora, prea mulți chiar. Și femeile parcă au ajuns un fel de bunuri. Cu cât sunt mai frumoase, cu atât mai exclusiviste. Parcă nu mai contează ce ar vrea unele dintre ele cu adevărat. Și totul seamănă cu un tipar grosolan, niște reguli pe care trebuie să le respectăm. Și asfel am ajuns să gândim superficial, să judecăm și mai superficial.
Și totuși mulți dintre noi ascultăm cu emoții când este vorba despre oameni care se iubesc sincer. Când avem ocazia să-i privim, îi privim frumos. Înseamnă că unii dintre noi încă mai visează uneori la iubire.
Un fapt paradoxal e că o dată cu pătrunderea telefoanelor mobile și internet-ului în viața noastră comunicarea dintre oameni e totuși mai slabă decât inainte, nu mai e la fel de bună cu toate că oamenii vorbesc parcă mai mult ca oricând. Vorbesc mai mult ca oricând dar cu adevărat comunică din ce în ce mai puțin. Cu greu se mai găsește cineva care sa te asculte sincer, căruia să-i spui ce ai pe suflet atunci când unele lucruri te depășesc în viața de zi cu zi. În schimb preferăm să ținem în noi înșine din ce în ce mai multe lucruri. Și ușor-ușor uităm să visăm. Mai avem momentele noastre, dar în cea mai mare parte ne comportăm ca și cum n-am avea suflet.
De la sentimentul sublim care ar trebui să fie dragostea, iubirea, în ziua de azi dragostea devine din ce în ce mai mult stres.Uneori afacere. E totuși tragic.
Fiecare face până la urmă ce vrea cu viața sa și cu sentimentele sale. Tocmai de aceea ar trebui să ne schimbăm atitudinea zi de zi. În această perioadă în care un zâmbet frumos surprins într-o poză ajunge marcă înregistrată noi să învățam iar să visăm. Să nu mai raportăm totul la bani, să nu ne mai ascundem în sinea noastră. Trebuie să învățăm să ne căutam altfel locul nostru în lume. Să schimbăm lumea în fiecare zi. Cu siguranță că putem să o schimbăm și cu ajutorul iubirii.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!