poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9134 .



Limba noastă e a noastră?!
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2007-03-16  |     | 



Limba noastă e a noastră?!

Uneori prin copierea unor pasaje într-un manual alternativ o carte, care altfel era sortită să se umple de praf, devine importantă, dar și periculoasă prin denigrarea oficială a limbii noastre. B.P. Hasdeu, Mircea Eliade, discipolii lui Vasile Pârvan sau ai lui Nicolae Densușeanu ne învață să prețuim adevăratele valori.

Sibianul Aaron Florian spunea în 1843 la Academia Mihăileană că ni s-au negat originile și limba pentru că n-am avut o conștiință a naționalității noastre. Dar acum, la 160 de ani, când științele au evoluat, cum este posibil într-un stat de drept ca "legal" să apară "ipoteze" dăunătoare?

Pentru cei care cercetează limba română a sosit momentul să afle și ei că ea face parte din familia limbilor indo-europene și că România este o țară din Europa, că suntem printre puținele popoare (dacă nu unicul) sedentare din istoria ultimilor zece mii de ani și care de peste 7.500 de ani își numără leatul... Astfel, ceea ce n-a putut să fie influențat în atâta amar de timp, nu putea să fie influențat de ultima invazie neindoeuropeană ce a afectat o mică zonă din nord-vestul spațiului ocupat de geto-daci, ramură a tracilor.

Europenii vorbesc despre poporul Indo-european, iar Herodot consemna că, după inzi tracii sunt cei mai numeroși... Azi indienii (fără pachistanezi și bengalezi) sunt peste un miliard. Oare prin traci nu se înțelegea toată populația Europei, care azi de abia depășește jumătate de miliard (și nu doar popoarele balcanice care nu ating nici măcar o sută de milioane)? Centrul de greutate l-au format geții.

Toponimele o confirmă... Balș și Bălașa se regăsesc și dincolo de Marea Caspică (lacul Balhaș, cât și Balaș - Valakhș, suveran al imperiului sasanid), iar (prin rotacismul b-v) în nord-vestul Europei se află Wales - locuită de velși (welsh), adică Þara Galilor; pentru germani welsh înseamnă străin, welt=univers și zur Welt bringen= a da naștere, iar în Benelux se găsesc valonii. La noi s-au mai păstrat localități ca Vlaha, Vlașca, Vlașini, Vlahii. Vlasa este localitate în Grecia. Aromânii sau macedoromânii au existat acolo, atingând apogeul sub domnia lui Alexandru Macedon în sec IV î.Hr.

Conform izvoarelor antice, dincolo de marea Caspică au trăit masageții, cei care au dat numele lacului Balhaș, iar mai spre sud deșertul se numește Lut.

Termenii masă, mese și meseni, au dat numele (în mileniul II îHr. în sudul Greciei) orașului Messene în reg. Messenia. Cucerită în sec. 8-7 îHr. de spartani, o parte a populației s-a refugiat în sudul Italiei și în Sicilia, unde au fondat orașul Messana. Cel mai vechi izvor despre meseni îl aflăm la sumerieni unde Mesannipada e regele întemeietor al primei dinastii din Ur (2563-2524 îHr.).

Astfel "masa mesenilor" nu a așteptat, după toate probabilitățile, sosirea lui Traian ca să fie preluat din latinescul mensa (cum cred autorii DEX).
În întreaga Europă catolică limba liturgică și de cancelarie a fost latina pentru mult timp (Ovidiu Drâmba).

Este eronată ipoteza acelora care presupun că despărțirea definitivă în patru dialecte (a limbii române) s-a făcut în secolul al XII-lea, când daco-româna (adică româna n.n.) a început să fie influențată de limba maghiară. Ce influență poate avea o mică zonă intrată sub dominație străină (în care elementul neindoeuropean era nesemnificativ, el însuși fiind influențat de cultura latină într-un mod covârșitor)? Aceștia erau într-un număr atât de mic încât au apelat la germani (sașii și șvabii) pentru a-și impune dominarea.

Multe dintre cuvintele lor sunt tributare limbilor greacă, latină și slavă - toate ramuri ale limbii-mame indoeuropene.

Dacă nu avem curajul să luăm atitudine (se afirmă că 60% din fondul lexical este de origină latină, 40% de altă origine) ne vom trezi că deja am dispărut... Este dureros. Oare de ce au murit eroii neamului?... Oare n-ar fi momentul să ne trezim?...

Vergiliu a scris Eneida, lăsând peste veacuri informații despre originea nobilă a neamului său din troieni, frații înaintașilor noștri conduși de Enea (urmaș al lui moș Ene din tradiția noastră); miturile despre întemeierea unor orașe din peninsula Italică au la bază câte un erou troian.

Noi, cei renumiți acum peste 2500 ani pentru înaltele cunoștințe medicale și filozofice, ne complăcem azi în a susține că ne-am uitat limba (fiind probabil surdo-muți foarte mult timp), până am început să fim invadați, preluând totul, dintr-o mare iubire față de cei care ne jefuiau și ucideau fii. Când îți place să fii maltratat intri în zona patologicului. Scapi de complexul de inferioritate atunci când conștientizezi că nu ai motive să nu te simți normal, într-o lume în care putem fi adevărați agenți ai normalizării.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!