poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2741 .



Politica la feminin
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Clarissa ]

2004-09-24  |     | 



Mai zilele trecute, o colegă de la departamentul de relații internaționale mă invita să particip la un seminar despre rolul femeii în politică. Era un seminar la care era așteptată și o delegație suedeză. Am acceptat invitația fără să fiu o mare admiratoare a temei în cauză, și am găsit și un titlu potrivit seminarului. Am promis că particip fiindcă discuțiile urmau a se purta în engleză, fiindcă seminarul în sine mi se părea o provocare, și fiindcă eram dornică să particip la un schimb de idei pe o temă în suferință: implicarea femeilor într-o lume care pare să aparțină cu adevărat numai bărbaților.
Și dacă tot am spus că particip, mi-am luat misiunea în serios, am studiat fenomenul vreo două zile, mi-am pus ideile în ordine, mi-am pregătit intervențiile și am avut emoții. Și cu toate astea tot am avut parte de două dezamăgiri.
Prima a venit practic cu cîteva zile înainte de seminar, cînd am realizat că practic este imposibil să găsești două-trei femei politician capabile să poarte un astfel de dialog, măcar în românește, dacă nu în engleză. Am reușit să încropim o listă cu cîteva nume, dar în dreptul fiecărui nume apărea un semn de întrebare. Care nu știe engleză, care a anunțat că nu vine, care a făcut deja o impresie foarte proastă cînd a fost în Suedia…în cîteva clipe toată lista era harcea-parcea.
A doua dezamăgire a venit chiar în ziua seminarului. M-am grăbit să ajung cu cîteva minute mai înainte (trebuia să înceapă la ora 14.00), și am găsit o sală goală. Doar ceștile pentru cafea și sticlele de apă minerală anunțau că erau așteptați musafiri. Mi-am așezat conștiincioasă mapa cu foi în fața unui scaun, și am plecat cu gîndul de a reveni în numai cîteva clipe. Am regăsit sala aproape goală de data asta, doar două-trei doamne discutau, probabil în suedeză. La 14,30 în sală erau vreo șase femei, grupate în două bisericuțe, iar o alta mînca niște prăjiturele dintr-un pachețel.
În total cred că am făcut vreo 5-6 drumuri pîna la sala 203, pentru ca într-un final să ajung și eu la concluzia că eram probabil singura interesată ca acel seminar să aibă loc. Pentru restul doamnelor, care atenție, se considerau politicieni, seminarul era o simplă bifare a unei activități. Și atunci am realizat absurditatea poziției mele. Eram interesată eu de ceea ce trebuia să fie important pentru altele.
Și am plecat să-mi văd de treabă, încercarea de a provoca un dialog cu femeile politician pe un subiect care în fond le privea, a eșuat. Și am adunat: imposibilitatea de a identifica în plan local femei implicate în politică; incapacitatea lor de a emite niște păreri pertinente despre ceea ce făceau; dezinteresul pentru acțiunea propriu-zisă; lipsa punctualității, cafeaua, prăjiturelele și discuțiile pe bisericuțe.
Și am plecat de tot, fiindcă îmi depășisem norma la pierdut vremea pe ziua în curs.

23 Septembrie 2004

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!