poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2932 .



scarlat demetrescu
personale [ Proverbe si Citate ]
cauta,nu mai e secret!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [bluenicolle ]

2010-03-17  |     | 



, Adu-ți aminte, fiul meu - spunea preotul brahman noului inițiat - că nu există decât un singur Dumnezeu, Suveran al lumilor, Principiul tuturor lucrurilor, pe care tu să-L adori în secret. Dar să știi, de asemenea, că acesta este un mister ce nu trebuie niciodată dezvăluit vulgului stupid. Dacă totuși o vei face, te vor lovi cele mai mari nenorociri."

Ideea păstrării în secret a cunoștințelor înalte o găsim și la evrei. Iluminații lor profeți sau mediumi își inițiau discipolii în privința textelor sacre. Mișna5 cuprinde următorul text: „Este oprit să vorbești chiar unei singure persoane din Merkava6. Doar dacă ai în față un bătrân inteligent îți este permis să-i comunici, în secret, și numai unele din capitolele ei".
„Nu iniția în această știință teribilă inteligențele slabe, pentru că ea poate să le conducă la nebunie", spunea cabalistul7 elevului său.

Existau lucrări scrise, opere religioase sau filosofice ale epocilor respective: Vedele1, Zend-Avesta ori Tora2, pe care toată lumea le putea citi, dar știința ocultă - cu filosofia și practicile ei deosebite, învăluite în cel mai adânc mister - se transmitea numai oral, celor aleși.
Din noaptea veacurilor, centrul Asiei este locul de origine al tuturor civilizațiilor lumii vechi, al credințelor și practicilor profesate de-a lungul timpului, rând pe rând, de toate popoarele, cu alternări, cu suprimări, dar găsindu-le pe toate, sub diferite forme, până în ziua de azi.
Aceste cunoștințe erau ascunse deoarece se refereau la domeniul înalt al materiilor subtile, al forțelor superioare și legilor guvernatoare ale altor lumi; cunoștințe neînțelese de mintea nepregătită a omenirii, mai ales a celei de pe atunci.
Azi omenirea a făcut un pas pe treapta evoluției, motiv pentru care nu mai este nevoie ca aceste cunoștințe șă fie atât de ascunse. Nu se mai șoptesc la ureche, nu se mai propovăduiesc prin păduri, temple ori munți izolați, ca în alte vremuri, ci se scriu și se pun la îndemâna tuturora; dar chiar și în zilele noastre încă nu pot fi înțelese decât de foarte puțini.
Omul a ajuns azi la un alt nivel moral și intelectual, și pentru a se înălța, i se oferă asemenea cunoștințe, asimilate cu nesaț de cei chemați, de cei pregătiți spiritual. Aceste cunoștințe vor contribui la schimbarea conduitei omului, la lărgirea orizontului concepției sale despre viață și natură, pregătindu-1 pentru o viață mai bună și mai iubitoare.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!