poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1041 .



Susan Sontag
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [borismarianmehr ]

2011-10-26  |     | 



Susan Sontag – o mare scriitoare americană

În 2007, în colecția COTIDIANUL a apărut o carte de succes,„În America”, tradusă după originalul apărut în 2000 în SUA. Deși traducerea nu este la nivelul originalului, am citit cu mare interes despre mentalitățile americane în secolul XIX, care s-au perpetuat, evident în secolul următor. Despre autoare se știu o serie de date din cărțile apărute în România, „ Boala ca metaforă” –Ed. Dacia- 1995 ( traducerea Aurel Sassu) , „Împotriva interpretării” – Ed. Univers- 2000 ( traducerea Mircea Ivănescu), primul fiind roman, al doilea un volum de eseuri, prin care autoarea se detașează de propria boală (cancer) , extinzând aria reflecțiilor asupra altor boli grave, cum ar fi SIDA, etc. S-au mai publicat la noi două romane de dragoste. Născută la New York , la 16 ianuarie 1933, a căpătat numele Sontag de la al doilea soț al mamei, în 1954-1955 obține licența la Harvard University, în engleză și filosofie.În 1958 se află la Paris pentru studii, în 1963 publică primul roman „ Benefactor”, apoi obține o bursă Rockefeller , de studii, publică în continuare romane, eseuri, în 1968 se află în Vietnam, scrie reportaje, critică politica militară a SUA, este autoarea a mai multor scenarii de film, este invitată în jurii de prestigiu, la festivalurile internaționale de film. În 1974 realizează documentarul „ Promised Land”, despre Israel. Primește în 1977 National Book Critics Award. Moare în 2005, la New York.
Creația Susanei Sontag este cu totul remarcabilă prin îmbinarea unui modernism care include absurdul, a și pus în scenă o piesă a lui Beckett, ”Așteptându-l pe Godot”,respectul pentru tradițiile democratice, a criticat vehement politica propriei țări în Asia, în Balcani, ca și o înțelepciune care s-a concretizat în eseuri pline de miez , în romane de înaltă calitate artistică.
Romanul „În America” începe cu propoziție pe cât de simplă, pe atât de sugestivă –„ Șovăind, nu, tremurând, mă strecurasem la o petrecere care a avut loc în salonul de mese privat, al unui hotel”. Urmează o descriere amănunțită a interiorului, farmecul narațiunii se insinuează treptat, personajele discută dezinvolt, în stil american. „Orice idee nobilă e o nebunie”, spune cineva. Este vorba de imigranți veniți din Polonia, din alte țări est-europene. America este, cum a fost de la început„ țara tuturor posibilităților”, dar și unui nou tip de relații. Un conglomerat de personaje de diverse credințe, cu diverse tradiții, nivele culturale, pregătire, caractere. Ca o bună cunoscătoare a psihanalizei lui Freud, Susan Sontag își sudiază personajele, cu ticurile, nevrozele lor. „ Dumnezeu este și el actor”, se remarcă po altă afirmație. Romanul este ultimul din cariera autoarei, care avea deja o carieră de scenarist, de critic de film și de teatru. Lumea teatrului domină în cadrul narațiunii.
Intervine și un fals jurnal. Cartea este scrisă pe mai multe planuri, deși personajele principale se păstrează, relațiile sunt în permanentă schimbare. Fascinant, romanul se citește dintr-o suflare.
Insuficient cunoscută la noi, Susan Sontag merită o mai mare atenție din partea iubitorilor de frumos și înțelepciune.

Boris Marian
Anexă - Susan Sontag ( citate)

Minciuna este un mijloc elementar de autoapărare.

Perversitatea este muza literaturii moderne.
Sănătatea psihică e o minciună confortabilă.
Nu există nimic mai murdar potențial decât un război ascuns.
Singurele răspunsuri interesante sunt acelea care distrug întrebările.
Nu vroiam ca visele mele să-mi interpreteze viața, ci ca viața mea să-mi interpreteze visele.
SIDA îi face pe oameni să se gândească la sex ca având, probabil, cea mai îngrozitoare consecință - sinuciderea. Sau crima.
Cel mai frumos lucru într-un bărbat viril este un element feminin; cel mai frumos lucru într-o femeie feminină, este un element masculin.
Aparatul de fotografiat ne transformă pe fiecare dintre noi intr-un turist în realitățile altor oameni, și poate chiar și în propria noastră realitate.
Trecutul în sine, în vreme ce schimbările istorice sunt tot mai alerte, a devenit unul dintre subiectele cele mai suprarealiste- aceea de a crea posibilitatea de a vedea o nouă frumusețe în ceva ce dispare.
________________________________________
Cărți
Literatura universala:

Privind la suferinta celuilalt (Susan Sontag)

Lady Hamilton (Susan Sontag)



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!