poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1490 .



Manifestul unui tânăr supărat
personale [ ]
monolog

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [aberantu ]

2009-04-23  |     | 



- Stai și te uiți la televizor, îi vezi cum se ceartă, cum se bălăcăresc unii pe alții. Și pentru ce, hmm? Pentru ce altceva decât o bucată mai mare de ciolan? Niște parveniți și idioți ce nu urmăresc decât să se ajungă! De fapt nu idioți. Mai bine parșivi, că de-ar fi idioți n-ar fi acolo. Binențeles ca sunt și idioți. Da` idioți sunt ăia care pleacă la fel de goi cum au intrat.
- Te agiți degeaba. Ce poți să le faci? Au fost aleși? Au fost. Acum nu ei sunt de vină că sunt cum sunt. Oamenii ii votează, oamenii le dau voie.
- Mda... Oamenii... 90% din populație e proastă. În momentul în care nu raționezi mai incolo de stomac esti prost. De fiecare dată când vin alegerile, vin și ei cu zeci, sute, mii de promisiuni. Și lumea-i crede. Apoi să nu zici ca-i proastă lumea?
- Oricine vede stomacul primul. Și-apoi de unde să știe badea Gheorghe ca n-o să se țină de cuvânt? De unde să-și dea el seama că politica inseamnă manipulare? El merge la biserică și-și mână vacile în grajd. Dacă popa ii zice la biserică un lucru, apoi ăla e. Cum să vadă el dincolo de obișnuință? Păi dacă domnul cela imbrăcat frumos și mai destept cu 12 clase decât el spune că o să se face, cine-i el badea Gheorghe să-i spună că nu se poate face? Ce știe el?
- Ar trebui să știe ca toti spun tâmpenii. Fiecare spune ce știe că lumea vrea să audă. Măi, dacă te-ai ars de 2 ori cu lapte, apoi sufli și-n iaurt. Nu așa era vorba? Na, unde vezi tu așa ceva în țara asta mare? Dai cu capu-n perete de nșpe mii de ori și mai dai încâ odată când ai ocazia. Ochelari de cal au toți. Mergem inainte ca boii, fără să ne uităm în stânga și-n dreapta. Uff, ce-aș face de-aș fi sus...
- Ce-ai face? Te-ai alinia regulilor de sus. Nu poți ajunge sus fară ca ei să te vrea, și să te aibă la mână. Un om nu-i poate schimba pe toti.
- Hmmm... Chiar crezi ca m-aș alinia lor? Poate până trece puțin timp. Până prind un pic de coajă. Vorba `ceea: frate cu dracu` până treci puntea.
- Și după ce? Le dai în cap la toti?
- Le-aș da! Le-aș tăia o mână la toți care fură! Intâi o mână și-apoi și capul dacă nu se lasă. Din cauza lor suntem aici undem suntem. La 36 de ani n-o să am nimic inafară de ratele de la banca. Casa, mașina, nimic nu-i al meu. Toate`s ale bancii. Lucrez ca sclav pentru ca banca să huzureasca de pe spatele meu.
- Ãsta-i capitalism. Societatea trebuie să consume.
- Aș consuma eu, daca-aș avea cu ce. Când nu ai cu ce, atunci ce consumi? Iei pe credit de la evrei. Consumi banii pe care nu-i ai. Și când se termină și ăia, ce faci? Iei altii. Mă f...t în el capitalism și libertate. Care libertate, când nu pot pleca nicaieri de aici ca am rate de plătit la bancă, și daca plec rămân fără tot ce am strans în anii ăstia? Care libertate?
- Libertatea de vorbi, libertatea de a trăi o viată decentă, libertatea de a-ti trăi visul..
- Care vis? Visul meu, sau un vis imaginat pentru mine? Sau te referi poate la idealul de vis. Visul american ce ni se servește pe-o farfurie ca fiind un ideal, o utopie. O utopie care pute. America e un stat așa de democrat incât ar trebui să ne închinăm în fața lor și să le adoptăm democrația și sistemul lor perfect? Sistem perfect ce te incarcă de frumusețea lucrurilor noi și a mâncării fast-food. O porcărie de sistem ce nu se mai poate sustine și atunci trebuie să se extindă pentru a supraviețui. Consumați oameni buni, consumați. Cat mai mult posibil. Nu mai aveți cu ce consuma? Nu-i bai, vă dăm noi și ne dați când aveți. Nu aveți să ne dați? Nu-i nici o problemă, vă mai asteptăm, și în timp ce vă asteptăm, nu doriți să mai consumați ceva? Ce are că mai aveți un produs de același tip? Ãsta e mai nou, mai frumos. Consumați oameni buni că este de unde. Asta-i libertatea noastră: să consumăm!
- Ãsta e sistemul. Ce poți să-i faci?
- Il poți schimba daca vrei, daca vrem. Dar de ce să ne stresam când e așa de bine să consumi? E din ce în ce mai bine. Pai de ce să nu consumăm? Oricine se respecta consumă, și se ține la modă cu tot ce este. Telefoane noi, laptop-uri noi, mașini noi, totul mai nou. De cele vechi nu mai ai nevoie. Aici e problema. Avem în sânge dorința de parvenire, de lux, de posesie imediatp. De ce să muncești pentru ceva când poți să-l primești de-a gata? Ce contează că vine cu un preț ascuns? Important e să-l ai, să fie al tau, și să-l ai acum, nu mai incolo. Acum il vrei. Absolut tot ce este-n jurul nostru te impinge de la spate să consumi chiar și dacă nu ai nevoie. "Consumă române" ar trebui să fie noul imn național.
"Consumă române din supermarket-uri,
Ai rafturi pline cu de toate,
Și dacă buzunarul tău nu poate,
Iți dăm și credit, chiar și carduri !

Consumă române, nu te lăsa,
Este deschis și zi, și noapte,
Trebuie să vrei, și-atunci se poate,
Și ți le aducem și acasă.
"

Uităm cine suntem și ne pierdem valoare de individ, de om ce poate gândi singur. Ce rost are o masă de indivizi care gândesc? Cine are nevoie de așa ceva? De oameni care gândesc? E mult mai ușor de manipulat o masă inertă care se inclină încotro bate vântul. Nu vedem unde ne duc politicienii. Nici ei nu văd cum sunt impinși din altă parte. Suntem manipulați de oameni manipulați la rândul lor. Manipulați de un cerc vicios al nevoii de consum.
- Păi și dacă e așa un cerc vicios, în care ești și tu, și eu, și restul lumii, ce poți să-i faci? Cum poți să-l spargi?
- Nu poți să spargi un cerc de genul ăsta fără să recurgi la forță. Orice sistem de conducere existent pana acum se bazează pe un singur lucru: PARVENIRE. Nimeni nu vrea să facă altceva decât un buzunar mai mare, iar în cazul în care mai pică firimituri și pentru restul, asta este. Hai să ne laudăm cu ce-am facut pentru lume. Dăm cu-o mână și luăm cu zece. Ce contează este că dăm. Nu așa. Cine este sus ar trebui să fie un funcționar. Un funcționar ce are de facut o slujbă simplă: FÃ LUCRURILE SÃ MEARGÃ! Nu ai nevoie de mii de oameni care conduc. O căruță trasă de 10 boi unde fiecare trage în altă parte în mod sigur nu merge înainte.Asta suntem noi: o căruță trasă de boi. Ar trebui să ne oprim, să punem ordine întâi în conștiiința noastră ca oameni, și apoi să mergem inainte. Avem prea mult bagaj rămas din istorie. Să nu mergem mai departe de fanarioți? Ce erau ei altceva decât oameni orientați strict spre profit? Ne cumpăram un tron intr-o țară mică, pentru cațiva ani și ne scoatem inzecit banii. Bani, bani, bani. Tot timpul bani. Cu banii ce faci? Cumperi lucruri de consum. Și revenim la noi, la societatea de astăzi. Tot fanarioti avem și acum acolo sus, doar ca le zicem "politicieni". Nu există încă sistemul perfect, și nici n-o să existe atâta vreme cât toți vrem să ajungem cât mai sus, și nu prin valoare. Doar prin banii. Ai bani esti bengos. O mașină super ultra scumpă te face să fi om. Nu! Așa nu. Avem în țara asta 4 milioane de oameni care lucrează, și încă pe atâția pensionari. Un sistem ar trebui implementat care să-i satisfacă pe toti. De exemplu am putea lua 10% din clasa muncitoare și 10% din pensionari, creem un sistem sigur prin care să poată vota acei 10% aleși, pe legi propuse de ei și selectate de societatea civilă. Redăm puterea conducerii poporului. Nu construim un parlament, și nu ne bazăm pe o mână de 400 de aleși care nu urmaresc decat propriul interes. Puterea să stea în numărul mare al celor care votează. Sistemul să fie bazat pe internet, și pe voluntariat. Cine vrea să facă parte din sistem, se inscrie pe liste, și aleator se aleg de pe liste persoanele necesare. Un numar de ore mic în fiecare zi, sau în weekend pentru ședinte, și un sistem sigur de votare. Și gata problema aleșilor.
- Pai și cine-i controlează pe acești 10% de care zici tu? O să fie un haos general dacă incep 80 de mii de oameni să vorbească în același timp și să propună legi după legi..
- Nu, nu, nu. Un organism de control tot trebuie să existe. De fapt mai mult un fel de supraveghetor. Prin intermediul lui se filtrează tot, dar fără să aibă putere decizională. Singurul scop ar fi de centralizare și moderare sedinte. Nu mai conduce un singur om, sau un grup de oameni cu interese comune. Ar conduce ÞARA. Oameni obisnuiti, care se lovesc de realitațile vieții de zi cu zi. Fără favoritisme și fără jocuri de culise. Nimic de genul ăsta. Și în plus, la sfarșitul unei anumite perioade se evaluează eficiența sistemului și a celor ce fac parte din el. Cei care nu se descurcă vin eliminați și inlocuiți cu alții. Și ciclul se repetă. Asa mi s-ar părea cel mai viabil.
- Suna prea utopic. Te bazezi pe faptul ca cei 10% sunt incoruptibili, au o bază de cunostințe necesară înțelegerii unor lucruri care sunt mai presus de cele obișnuite...
- Ce lucruri mai presus? Exemplu de lege clară: Ai furat? Plătești. Nu contează ce ai furat. Actul în sine. Ai furat un ou, primești 5 ani de inchisoare. Ai furat 10 oua? Primești 7 ani de inchisoare. Cu cât e mai mare valoarea lucrului furat, cu atât primești mai mult. Nu cum e acum. Legile trebuie facute clare, ca lumea să le inteleagă. Nu cu zeci de subterfugii prin care să se strecoare cei cu banu gros. Scurt și la obiect. Pedepse foarte aspre pentru oricine. De fapt nu chiar pentru oricine. Daca cineva din cadrul decizional ia mită, sau abuzează de puterea pe care o are, pedeapsa să fie moartea. Cu cat este răspunderea mai mare, cu atat să fie pedeapsa mai mare. Doar asa ar reveni lucrurile la normal și am putea să ne trăim viața în liniște. Am avea o viață atunci.


.....Vise...Doar vise..

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!