poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3417 .



Unui uniat, despre schimbarea credinței
personale [ ]
(Scrisoarea a 139-a)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Velimirovici_Nicolae ]

2006-08-28  |     |  Înscris în bibliotecă de Nicole Chinez




Unui uniat, despre schimbarea credinței

Scrisoarea a 139-a

Introdus în bibliotecă de Chinez Nicoleta


Unul dintre mai-marii bisericești din localitatea voastră te-a speriat spunandu-ți: Blestemat va fi cel ce schimbă credința în care s-a născut. Temându-te de blestem, întrebi: chiar așa stau lucrurile?
De ar fi stat așa, blestemați ar fi fost toți strămoșii noștri păgâni care au părăsit credința lor în idoli și s-au botezat în credința lui Hristos. Blestemați ar fi fost- cutremurându-mă o spun- și Sfinții Apostoli, care au lăsat ei înșiși credința jidoveasca, înduplecându-i și pe mulți alții să o lase. Blestemați ar fi fost și Sfinții noștri părinți Chiril și Metodie, creștinătorii slavilor, cei dintâi care au adus flacăra dreptei credințe strămoșilor noștri slavi din Carpați și Moravia. Blestemat ar fi fost și sfântul țar Boris, care i-a creștinat pe bulgari; și Sfântul Grigorie, care i-a creștinat pe armeni; și Sfânta Nina care i-a creștinat pe gruzini; și Sfântul Patrick, care i-a creștinat pe irlandezi; și Sfântul cneaz Vladimir al Kievului, care i-a creștinat pe rusi. Dar dacă sfinții sunt blestemați, cine este atunci binecuvântat? Înfricoșător lucru este a pune blestemul în legătură cu cei mai binecuvântați dintre copiii lui Dumnezeu- Dumnezeu să ne miluiască!
Să întoarcem acum problema și pe altă față. Poate că cel care te-a speriat atât de mult cu blestemul s-ar apăra zicând: Nu m-am gândit la păgâni, ci la cei născuți creștini, adică la cei care sunt botezați într-o Biserică creștină , dar lasă acea Biserică și trec în alta.
Ce putem răspunde la aceasta tu și cu mine? Să ne rugăm Domnului Dumnezeu și să-l întrebăm pe domnul cu pricina următorul lucru: dar dacă cineva este născut în luteranism, dar lasă luteranismul ca să treacă la uniați, oare e blestemat? Nu, de o mie de ori nu, va spune el. Bineînțeles că așa va spune.
Așadar, când auzi atare cuvinte din partea lui, întoarce-te spre răsărit și spune: Cu adevărat, nu este blestemat nici cel care s-a născut uniat și se întoarce la credința veche a strămoșilor săi, la credința ortodoxă, credința Sfinților Chiril și Metodie și a Sfântului Vladimir al Kievului și a Sfântului Vatlav al Cehiei și al Sfântului Procopie din Carpați și a Sfântului Boris al Bulgariei și a Sfântului Sava al Serbiei și a Sfântului Petru al Muntenegrului. Nu este blestemat câtuși de puțin, ci este binecuvântat așa cum sunt binecuvântați și acei sfinți bărbați. Iar ei sunt binecuvântați în amândouă lumile, între îngerii din ceruri și între popoarele lui Dumnezeu de pe pământ, acum și în veac. Amin.
Să ai parte de pacea și bucuria Domnului.









.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!