poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4001 .



Altfel despre Valentine’s Day
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [C. Hanganu ]

2006-03-08  |     | 



De Valentine’s Day, târgocnenii au avut parte de un spectacol cu totul aparte, grație implicării celor două actrițe profesioniste, Ortansa Codreanu și Simona Nica, revenite pe meleagurile natale după lungi peregrinări prin teatrele țării. Scenariul conceput de Ortansa Codreanu s-a vrut încă din start o replică la această manifestare de import, păgână în multe privințe și total lipsită de valențe educaționale, care, sub paravane sclipitoare, îndeamnă la încălcarea cutumelor strămoșești și la destrăbălare.
Beneficiind de aportul unei trupe de liceeni talentați, președinta Fundației Multiart a imaginat o suită de momente de divertisment de foarte bună calitate, care a îmbinat muzica, dansul și umorul sub un generic vădit parodic: "Să fii rănit cu arcu’, de Ady Adoratu’!" Începând de la „mascații“ marca DIAS, ce i-au întâmpinat pe cei circa 300 de spectatori, în majoritate tineri, controlându-i nu doar de bilete, continuând cu prezentatorii Mareea Andrin (Lăcrămioara Serea) și Mirciu Rada (Ionuț Rață), cu Ady Adoratu, alias Cupidon (Adrian Serea), liantul succesiunii de scenete, și până la „băietzi de băietzi” ce au încheiat spectacolul cu dansul… fetelor de la Salina, totul s-a derulat într-o cascadă de gaguri ce a scos ropote de apauze și hohote de râs.
Marjând pe diferențele de gabarit dintre interpreți, Ortansa Codreanu a știut să-i plasese, contrapunctic, pe fiecare în roluri ce li s-au lipit ca o mănușă, dând și mai multă consistență parodiei. Consimțind că „Unde nu e moral, acolo e corupție, și-o societate fără prințipuri va să zică că nu le are!“, a apelat inclusiv la textele clasice – scena a VI-a din „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale, „În jurul unui divorț“ de George Topârceanu, scena balconului din „Romeo și Julieta“ de W. Shakespeare –, adaptându-le pe alocuri în spiritul societății noastre buimace, luată în tăbârcă și șfichiuită spre deliciul unei săli arhipline. De la manele la politicienii găunoși, de la mirajul occidentului la cel al îmbogățirii ilicite, de la anunțurile matrimoniale la nelipsita bârfă, de la vedetele televiunii la ticurile provocate de limbaj, totul a trecut prin vârful acidei penițe a actriței, ce și-a făcut debutul și ca textier.
Alături de colectivul trupei de teatru Dreams Club, ce a marcat cu acest prilej împlinirea unui an de la înființare, în spectacolul găzduit de Casa de Cultură din Târgu Ocna au evoluat, cu reușite momente de dans, trupa „Aerobica“, îndrumată de Anca Stoica, și interpreții de muzică ușoară Ioana Sascău, Diana Robu, Carmen Ioana Rotaru, sub coordonarea pianistului Florin Bejan, rapperii de la Problem Kids, Cristian Panțâru.
De-a dreptul sclipitori au fost Anca Burniche, Alexandra Sava (în sceneta „Goguleț și Clementina“), Larisa Serian (în Zoe, secondată de Petru Tuvic, în Tipătescu), Mirabela Tonis (în Joulietta), „coțocârlele“ Radu Crăiță, Petru Tuvic, Tudor Crăiță, Ion Tuvic (În jurul unui divorț), dar unor momente gustate de public au dat viață și Mihaela Tudoreanu, Mihaela Barna, Corina Chiriac, Alexandra Aiftincăi, Valentin Lucian Matei, Mădălina Cibanu, Maria Secul, Petru Tudoreanu, Paul și Alexandru Baciu.
Un spectacol fără măști, însă bine ancorat în bâlciul nostru cel de toate zilele, ale cărui măști le-a dezvelit în toată urâțenia lor, motiv pentru care spectacolul ar trebui itinerat și la celelalte case de cultură din județ.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!