poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2718 .



Roll Verstotten - Banz\'ahul -
proză [ Ştiinţifico-Fantastică ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Haddess ]

2009-09-23  |     | 



- A fost un Haleck! spuse Kabata.
Preț de câteva clipe, in sala mare și intunecată a tronului domni linistea, de parca Inaltul Preot nici nu ar fi auzit ceea ce spusese Basharul. Stătea in continuare cu spatele la acesta, privind undeva in departare prin zidul intunecat. Iși ținea mainile impreunate la spate.
Kabata știa insă ca preotul era capabil să iși multiplice personalitatea, putând astfel sa se ocupe de mai multe probleme simultan, fiecare din ele beneficiind de intreaga atenție a inaltului prelat.
- Este desigur, numai o deducție personală, presupun. Nu avem inregistrarea completă, nu? intrebă Marele Preot.
Kabata nu răspunse, știa ca nu fusese tocmai o intrebare.
- Este singura explicație logică, facu el intr-un târziu.
- Asta daca nu luam in calcul Surpriza, răspunse Preotul, fară a se intoarce cu fața spre Kabata.
- Prea Sfinte, nu văd cum ar fi putut interveni elementul surpriză in acest caz. Observatorul nostru știa foarte bine ce face. Iși calculase atacul pâna in cele mai mici detalii. In Univers au existat doar câțiva in stare să ucidă un Curațător.
- Universul, Bashare nu inseamnă doar spațiu. Timpul este la randul lui un factor important. Timpul la care te referi dumneata in mod normal nu este Intreg Timpul.
Kabata incerca sa ințeleagă.
- Timpul, reluă Marele Preot, este ciclic. In momentele de inchidere a buclei, apare Surpriza. Timpuri pe care nu le cunoști au generat adevarați maeștrii. Halekaii au fost doar cei mai recenți. Inaintea lor au fost Kalii, Zabatii, Boerii, Freonii, Aegiptii, Atlanții ... și lista poate continua. Surpriza este intotdeauna un factor pe care trebuie să il iei in seamă si pe care să incerci să il elimini in primul rand.
Kabata asculta in continuare.
- Elemente ce reapar, transcendând timpul, asta inseamnă Surpriza.
- Vrei să spui că nu a fost neaparat un Halekai? intrebă Kabata.
- Este foarte posibil să se fi nascut un om cu capacitati native de a inșela timpul și spațiul.
- Pentru asta ai ordonat atacul din dimineata asta? intrebă Kabata.
- Atacul a fost necesar! spuse Marele Preot.
Kabata intelese ca intrebarea fusese deplasată și se retrase un pas si jumatate inapoi, aplecandu-se intr-o usoara reverență.
- Dar, da, acesta a fost motivul. Kanszaii aveau dreptate. Am simtit și eu schimbarea energetică, dar nu am fost sigur. Ei nu au facut altceva decat să clădească o poveste pe realitatea existenței acelui om. Omul există. Nu neaparat ca fiind Mesia cel anunțat de Kanszai, dar energia lui este prezentă in dimensiunea planetei.
- Crezi ca el a fost cel care a ucis Curațătorul?
- Pentru un raport, pui cam multe intrebări, Bashare. Un raport presupune o expunere a faptelor, nu intrebări cu privire la ele.
Făcu o lunga pauză, care lui Kabata i se paru o eternitate, apoi spuse:
- Nu. Dacă ar fi fost așa, atunci nu ar fi scăpat nici unul din Curațatori. A fost altceva ... un Halek, poate.
- Am crezut că au fost cu toții exterminați, făcu Kabata.
- Bashare, acțiunile au marele dezavantaj de a avea efect pe o perioadă scurtă de timp. Cu trecerea acestuia acțiunea e uitată. Esențele nu sunt niciodată distruse. Cel mult, amplitudinea la care oscilează, poate fi redusă pana la o valoare apropiată de zero, dar niciodată zero.
Halekai nu au insemnat oamenii aceia pe care i-am masacrat, ci spiritul și invățăturile pe care le-au preluat și le-au cedat mai departe, iar spiritul este etern. Nu am distrus Halekaii, ci numai invelișurile exterioare prin care spiritul Halekai se manifesta. Așadar, prin suprapunerea timpului, atunci cand condițiile sunt indeplinite, spiritul Haleki ia din nou formă umană, inspirând muritori.
- Dar nu a trecut nici un secol de când au fost exterminați.
- Condițiile pot fi indeplinite in cateva luni, ani sau secole, uneori chiar milenii. Nu există o regulă strictă. Marele Mahada, spre exemplu, nu s-a intrupat de sute de mii de ani, din vremea Terrei.
- Dacă ar exista reguli, atunci evenimentele ar putea fi controlate, știind la ce să te astepți și mai ales, când.
Marele Preot se intoarse cu fața către Kabata.
- Asta am sperat să găsim in Kanszai! Predicțiile lor, impreuna cu tehnologia noastra ar putea crea condițiile unui univers perfect. Mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge acolo.
Kabata tacu. Kanszaii ...
- Ambasadorii Kanszanieni au fost deja informați despre accidentul din dimineata aceasta, spuse Preotul. Nefericiții s-au panicat și in agitația lor, s-au atins de sulitele calugarilor, electrocutandu-se.
- Informația a fost acceptată pur si simplu? intreba Kabata.
- Rolul ei a fost doar de a salva aparențele. Ambasada Kanszană nu poate ridica pretenții.
Kabata știa bineințeles acest lucru.
- Am ințeles că ai cerut informații despre Haleckai, spuse Preotul revenind la subiectul anterior.
- Am incercat sa aflu cine a fost.
- Si ce ai aflat pana acum?
- Nimic nou. Nu există informații recente despre activitatea vreunuia dintre ei. Acest Haleckai a fost pană acum unul foarte discret, ca de altfel toți Haleckaii, dacă vor mai fi existând și alții. Arhivele ultimilor cincizeci de ani nu arată nimic referitor la activitatea lor.
- Niciodată nu exista numai unul! Sunt cel puțin doi. Așa că dacă acesta există, trebuie sa existe și celălalt, opusul sau. Echilibrul se menține intotdeauna de la sine.
- Teoria spune ca orice forța existentă in univers trebuie sa aibe o contraforță, altfel se pierde in Derivă contopindu-se cu Absolutul, spuse Kabata.
- Intocmai, intări Preotul, iar teoria este cat se poate de exactă.
- Uneori ma intreb dacă este asa intotdeauna, spuse Kabata.
- Interesant ... Continuă!
- Imperiul Protonsian, spre exemplu! facu Kabata.
- Ce-i cu el?
- Suntem o forță, iar forța aceasta dăinuie de mii de ani, fară a avea o contraforță care să o țina in echilibru. Noi am creat și noi suntem echilibrul, dar este oare suficient?
- Cum bine ai spus, Bashare, noi suntem echilibrul. Noi suntem forța și tot noi contraforța. Dacă am fi gandit guvernarea intergalactică intr-un mod unitar, monobloc, am fi fost de mult inghițiți in Absolut iar azi am fi doar cateva randuri din istoria antică.
Făcu o pauză, apoi continuă:
- Pe fiecare planeta a imperiului noi am fost puterea și tot noi am controlat opoziția. Noi am fost cei care am construit si tot noi cei care, atunci cand interesele au justificat acțiunea, am distrus, spre a clădi iarași. Noi am fost cei care am guvernat și tot noi cei care am starnit din loc in loc și din timp in timp revoluții. Am inlocuit un guvern cu altul, in aparență diferite, dar aflandu-se sub aceeași umbrelă galactică. Noi am fost cei care am ridicat religii și tot noi cei care le-am distrus. Așa că, vezi Bashare, noi am reprezentat MEREU echilibrul perfect și ne-am dat interesul pentru menținerea lui.
- Dar Surpriza despre care am vorbit mai devreme? intrebă Kabata. Nu strică ea echilibrul? Nu modifică planurile dinainte stabilite?
- Surpriza este luată in calcule de către matematicieni. Probabilitatea ca Surpriza sa intervină intr-un mod activ in planurile noastre există, dar este infima. Gandește-te la petele solare de pe cei doi sori ai planetei. Există din loc in loc și din timp in timp, dar nu sunt observate de muritorii de aici si nu prezintă nici un interes pentru nimeni, cu excepția astronomilor. Surprizele au fost tot timpul catalogate și studiate de catre preoții nostrii și pot fi găsite informații despre fiecare din ele, daca cineva ar vrea sa afle.
Kabata tăcu, gândindu-se la atacul din dimineața aceea. Daca Surpriza apăruse, atunci lucrurile aveau să se precipite pe intregul cuprins al planetei. In Capitală cu siguranță vestea starnise forfotă.
Citindu-i gândurile Preotul spuse:
- Lucrurile nu se vor precipita așa cum crezi, Bashare. ACEASTA Surpriză nu va insemna nici macar o adiere care sa ridice ușor praful.
Kabata stia ca in prezența Inaltului Preot nimic nu putea fi ascuns.
Acesta sesizase intrebarea ce se năștea in mintea lui Kabata si răspunse inainte de a auzi intrebarea:
- Energia pe care o simt, Bashare nu este la nivelul care să ne alerteze. Ultimele cinci Surprize au avut intensitate energetică mult mai mare și le-am făcut față invățând continuu. Ii vom face și acesteia făra nici o problemă.
- Prea Sfinte, făcu Kabata revenind la Halekai, dacă există opusul Halekaiului, l-am putea atrage de parte noastra.
- Nu ar fi prima incercare Protonsiană de a se implica in Haleck. Au existat de-a lungul timpului celule de Non-Haleck sau Banz'ah, cum le spunem noi, dar de fiecare dată au decazut, tinzând spre autodistrugere.
- Sunt chiar atat de ... perisabili? intrebă Kabata.
- Si pe tot atat de periculoși și eficienți dacă sunt folosiți cum trebuie, raspunse Preotul.
Simți in Kabata dorința de a se ocupa personal de localizarea si cooptarea Banz'ahului.
- Prea bine, Bashare, dacă vrei, te vei ocupa de Banz'ah. Ai grijă, insă, pentru că la prima abordare sunt la fel de periculosi ca și Haleckaii. Nu ne iubesc mai mult decat cei din urma.
Kabata zambi, dezvelindu-și dinții metalici.
- Am să imi dau toată silința, Prea Sfinte.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!