poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1924 .



DOOM II
proză [ ]
O alta varianta a limbii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pipicella gabriella ]

2005-10-30  |     | 



"Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române", este o lucrare elaborată de Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan- Al. Rosetti", din București. Lucrarea se adresează tuturor celor interesați să vorbească și să scrie corect limba română; DOOM- ul cuprinde 62.000 de cuvinte, cu 2.500 mai mult decât în prima ediție(1982). Sunt cuvinte noi, termeni împrumutați, care circulă în mass-media și în limba română vorbită, traduși "odată" cu tehnologiile și produsele care intră pe piața românească; sunt împrumuturi care s-au răspândit în limba română, mai ales după 1989.
Obiectul principal îl constituie prezentarea și aplicarea la cuvintele limbii române a regulilor ortografiei (scrierii corecte) și a normelor de ortoepie (pronunțare corectă) și de morfologie (privind schimbarea formei cuvintelor pentru marcarea valorii gramaticale) consacrate prin uzul literar (aspectul cel mai îngrijit/ normat al limbii române).
De-a lungul vremii, românii au fost destul de ostili în privința ortografiei (nu s-au dezis nici atunci când Academia Română a dispus înlocuirea lui "î" cu "â"). Cu toate că dicționarul a apărut în urmă cu șase luni (17 mai și lansat oficial pe 12 iulie), modificările normelor în domeniul ortografiei limbii române au rămas încă necunoscute în rândul populației. Cei mai afectați de această schimbare par a fi elevii și studenții din anii terminali.
"Odată cu", "odată ce", "niciunul", "nicio", "niciun", "aragaze", "croasanți", "aibaguri", "dintr-odată", "et cetera"- stârnesc aprigi controverse în rândurile lingviștilor- dar cum ortografia este o convenție, ea trebuie acceptată și respectată. Și dacă până acum, prin lucrările elevilor și studenților se mai strecurau cuvinte ca "nicio" si "aragaze", de acum încolo, acestea nu vor mai fi considerate drept greșeli.
Așadar, toți cei interesați să vorbească și să scrie corect limba română au un dicționar în care pot găsi normele limbii literare și formele acceptate în domeniul ortografiei.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!