poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1886 .



Farkas Paneth, un senior al paletei
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [malka ]

2009-02-04  |     | 




Farkas Paneth se apropie de 92 de ani. Din păcate, de o vreme încoace prezența sa fermecătoare și elegantă lipsește din spațiul public clujean. Farkas Paneth este țintuit în casă de boală, însă prezent în memoria celor care-l cunosc și-l apreciază pe acest senior al paletei. Viața sa, dedicată sportului și încununată de laurii internaționali, a început pe vechea Uliță Regală din Cluj, la 17 martie 1917, în casa unui croitor nevoiaș. Tatăl său dorea să-l vadă rabin, asemenea rudelor din faimoasa dinastie Paneth, dar tânărul rebel n-a rămas mult timp pe băncile școlii evreiești, urmându-și pasiunea pentru mingea de celuloid. După cum spune, cele însușite în anul petrecut la Yeshiva i-au fost de mare folos în viață și în activitatea de sportivă.
A început să joace ping-pong la clubul evreiesc Haggibor, dar curând s-a legitimat la Clubul Electrica Cluj și a fost selecționat în echipa națională a României. În 1936 a cucerit titlul de vicecampion mondial, stabilind un record care n-a fost egalat nici până astăzi: cea mai lungă minge jucată într-un meci. Două ore și 15 minute, în partida cu polonezul Alex. Erlich.
Războiul a întrerupt cariera promițătoare a lui Farkas Paneth care, dintr-un performer sărbătorit, a devenit un paria, un evreu persecutat și trimis pe front, într-un detașament de muncă. În primăvara lui 1944, părinții, soția, socrii și frații, au fost adunați în ghetoul de la Cluj și îmbarcați în trenul către Auschwitz. Tânărul Paneth, revenit de pe front, s-a ascuns un timp în orașul ocupat de germani și curățat de evrei, până când a fost prins de autorități, arestat și apoi îmbarcat într-un tren cu destinația Auschwitz. Grație condiției fizice excelente, voinței și curajului, care uneori friza nebunia, a înfruntat mașinăria morții. A evadat și a fost capturat în mai multe rânduri. Norocul deosebit și întâlnirea cu oameni inimoși l-au ajutat să supraviețuiască, la Budapesta. A revenit în orașul natal în primăvara lui 1945, a zugrăvit și a remobilat casa devastată, așteptând revenirea familiei. Curând avea să constate că nu supraviețuise niciuna dintre rudele sale apropiate
În acele momente sportul a devenit singurul sprijin pentru sufletul său răvășit de durere. A inițiat reorganizarea clubului de tenis de masă și a reînceput antrenamentele. Peste câțiva ani și-a început cariera de antrenor care a durat patru decenii și i-a adus cele mai mari satisfacții. Dacă în calitate de jucător, a fost vicecampion mondial și multiplu campion al României, în cea de antrenor a adus 15 titluri mondiale și 33 europene, 56 de campioni naționali individuali și 126 cu echipa și un rezultat inegalabil: 5 titluri consecutive a cupei campionilor europeni, cu echipa CSM Cluj. Distins cu titlul de antrenor emerit, Farkas Paneth a continuat să muncească pentru a găsi noi soluții tehnice și a crește juniori talentați, fiind încredințat că secretul campionilor se află în descoperirea lor timpurie.
Anii senectuții i-au adus Medalia de Merit a Federației Internaționale de Tenis de Masă, o recunoaștere a rezultatelor excepționale ca jucător și ca antrenor. Clujul natal, al cărui nume l-a înscris pe harta campionilor lumii, i-a acordat titlul de cetățean de onoare. Farkas Paneth nu și-a irosit nici anii de pensie; împreună cu istoricul clujean Gheorghe I. Bodea a scris cartea Paleta și Planeta, a cărei primă ediție a apărut în 1997 iar a doua în 2001. O lectură palpitantă despre viața sa, despre de triumful tenisului de masă românesc.
Farkas Paneth care nu și-a negat niciodată originea și nici nu și-a schimbat numele (în Panait, așa cum i s-a sugerat), ceea ce i-ar fi adus anumite avantaje. Până acum un an și jumătate îl întâlneam adesea, pe străzile Clujului, pe bărbatul chipeș, înalt, cu o ținută elegantă și cu o claie de păr alb ca neaua. Era un excelent povestitor, cu o memorie teribilă și un deosebit simț al umorului. De sărbători sau cu prilejul evenimentelor comemorative era prezent la sinagoga de pe strada Horea. De câtva timp boala și bătrânețea l-au țintuit în pat. Din fericire societatea sportivilor clujeni nu l-a uitat. Cum era să-l uite dacă și actualele titluri naționale și europene obținute de clujeni își au sorgintea în școala de tenis de masă înființată de Farkas Paneth, acum mai bine de o jumătate de veac ?


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!